donderdag 2 mei 2024

Genk: Stad Genk neemt volkstuintjes Arbeidsstraat over van de provincie (29 maart 2024)

Dit jaar nog neemt stad Genk de volkstuintjes langs de Arbeidsstraat in Zwartberg over van de provincie Limburg. "Dit is een belangrijke stap in het streven van de stad naar een duurzame en groene omgeving. De overname kadert ook in de plannen voor de aanleg van een fietssnelweg achter de tuintjes door de provincie Limburg."

"Momenteel vertonen sommige volkstuintjes in de Arbeidsstraat tekenen van verwaarlozing of ongewenst gebruik, zoals rommel, afval en onkruid. Bovendien blijken er enkelen onderbenut voor het kweken van groenten. Daarom heeft stad Genk een plan van aanpak opgesteld om de werking van de tuintjes te optimaliseren. Dit plan zal de huidige tuiniers betrekken en informeren over het verloop. Want de overname van de tuintjes van de provincie betekent immers ook de opheffing van de huidige contracten met de eigenaars. Daarover worden de tuiniers ondertussen geïnformeerd per brief door de provincie Limburg. De meeste tuiniers blijven dit jaar wel in de mogelijkheid om groenten te telen in hun tuintje."

"De stad wil de volkstuintjes zeker behouden", zegt schepen Toon Vandeurzen. "Ze zijn op verschillende vlakken een meerwaarde voor de Genkse samenleving. Het zijn verbindende plaatsen waar mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten en waardevolle sociale contacten ontstaan. Vanuit een gedeelde interesse voor natuur en tuinieren worden de verschillen tussen gemeenschappen ook kleiner. Het zijn dankbare plekken om aan gemeenschapsvorming te doen en de samenhang binnen een buurt te versterken. Bovendien bieden ze vaak ruimte en rust aan mensen die zelf niet over een tuin beschikken."

"Ondertussen zal ook een fietssnelweg aangelegd worden op het kolenspoor door de provincie. Dat gaat gepaard met groenwerken met oog op natuurbeheer passend binnen een breder ecologisch verhaal. Ook hierover zullen de bewoners langs het traject geïnformeerd worden. "Het kolenspoor is een strategisch project dat zich ontwikkelt als een innovatief mobiliteitsnetwerk, een groen economisch netwerk en een ruimte om te ontmoeten en te beleven", zegt gedeputeerde Inge Moors.

De route van een nieuwe fietssnelweg, 'De Kolenspoorroute', strekt zich uit van Beringen tot Maasmechelen via Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Genk en As.

De eerste werken voor de aanleg van het Kolenspoor zullen snel van start gaan. De provincie is van plan om aan de fietssnelweg ook nieuwe ideeën te testen met betrekking tot materialen, verlichting, energie en meer. Een extra onderzoek zal ervoor zorgen dat de fietssnelweg goed past bij de natuurlijke omgeving.



Bekijk alle artikels uit Genk