Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 september 2023

Genk: Genkse stadsbeiaardiers zoeken 10 enthousiaste beiaardspelers (30 mei 2023)

Stadsbeiaardiers An Lommelen en Wim Van Den Broeck zoeken 10 Genkenaren voor een bijzonder experiment: zij mogen in september een zelf gekozen melodie spelen op de Genkse beiaard in de Sint-Martinustoren. "We willen de beiaard, die toch een volks karakter heeft, meer delen met de Genkenaren."

De beiaard weerklinkt al sinds 1960 over de Genkse binnenstad. Schepen Anniek Nagels: "Wie een band heeft met een bepaald lied, mag zich kandidaat stellen. Denk bijvoorbeeld aan het openingsnummer van je trouw of een lievelingslied uit je jeugd. Of droom je er al langer van om ooit eens op dat indrukwekkende instrument te spelen? Dan is dit je kans."

Beiaardier An Lommelen: "Wij als beiaardiers zullen de gekozen nummers, of toch de herkenbare delen hieruit, bewerken zodat ze geschikt zijn om te spelen op de beiaard, met zijn 52 klokken. Ook geven we de kandidaat-beiaardiers een stoomcursus beiaard spelen. We repeteren daarvoor deze zomer een drietal keer samen op de oefenbeiaard. In september breekt het grote moment aan en kan ieder zijn fragment live spelen."

Muzikale voorkennis is niet nodig, zo benadrukken de beiaardiers. Een toetsenbord kunnen bespelen of noten kunnen lezen is wel meegenomen, maar zeker geen must.

"Je mag vooral geen hoogtevrees hebben, want wie op de beiaard wil spelen, zal 200 trappen naar boven moeten", besluit Anniek Nagels.


An Lommelen
Foto: Communicatie Genk

Bekijk alle artikels uit Genk