Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 1 maart 2024

Genk: Elke dag 50 tot 100 vrachtwagens langs de openbare weg: Politie voert controles op (20 januari 2023)

Stad Genk en Politie CARMA hebben gisteren, 19 januari, controles uitgevoerd op stilstaande vrachtwagens langs de openbare weg. Veel vrachtwagenchauffeurs negeren het parkeerverbod, en dat zorgt voor overlast voor buurtbewoners en andere weggebruikers. Er werden 24 chauffeurs geverbaliseerd, waarvan 15 met onmiddellijke inning. Eén oplegger werd getakeld. De controles vonden onder meer plaats op de Evence Coppéelaan en de Houtparklaan.

"Genk is doorheen de jaren uitgegroeid tot een logistieke hotspot in West-Europa", vertelt burgemeester Wim Dries. "Die sterke groei zorgt ook voor meer vrachtwagens op de Genkse wegen richting onze bedrijventerreinen. Dat heeft onder meer als gevolg dat er elke dag wel 50 tot 100 vrachtwagens geparkeerd staan langs de openbare weg. Nochtans geldt er in Genk langs de openbare weg een parkeerverbod voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton. Maar heel wat vrachtwagenchauffeurs negeren dit parkeerverbod, en dat zorgt voor overlast. De controleactie komt er op initiatief van stad Genk, in samenwerking met Politiezone CARMA."

Problematisch parkeergedrag is, naast overdreven snelheid en verkeersagressie, een grote ergernis bij de Genkenaar. Dat blijkt uit de Genkse Veiligheidsmonitor. De stad zet dan ook sterk in op verkeersveiligheid en streeft naar een gedragsverandering bij de bestuurders. Ze doet dat onder meer met trajectcontroles en bestuurlijke inbeslagnames van voertuigen.

"Deze controleactie moet je dus ook zien in het licht van het verhogen van de verkeersveiligheid", zegt mobiliteitsschepen Karel Kriekemans.

Burgemeester Dries hoopt dat een strengere aanpak bestuurders zal doen inzien dat slecht rij- en parkeergedrag niet te tolereren valt.


Bekijk alle artikels uit Genk