Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 19 augustus 2022

Genk: De Pastorij uit Schriek (Heist-op-den-Berg) opent opnieuw de deuren in het Openluchtmuseum van Bokrijk (28 juni 2022)

De Pastorij uit Schriek (Heist-op-den-Berg) opent opnieuw de deuren in het Openluchtmuseum van Bokrijk. Deze vakkundig gerestaureerde pastorij is het resultaat van een restauratie van 1,5 jaar waarbij het gebouw uit 1776 in ere werd hersteld en klaargemaakt voor de volgende generaties.

"In de pastorij stellen we het religieuze verhaal van pastoor Truyts anno 1899 in contrast met hedendaagse aanbidding, en tonen we historische en hedendaagse smaakbeleving in al zijn facetten, met als hoogtepunt de BKRK-award Smaak. Zo verweven we het verleden met het heden én blikken we vooruit op de toekomst. Een ambitie die we met Bokrijk telkens weer nastreven", zegt gedeputeerde Igor Philtjens die ook voorzitter is van vzw Het Domein Bokrijk.

"De restauratie van de pastorij uit Schriek maakt deel uit van de meerjarige restauratiecampagne, waarbij we binnen Bokrijk 124 historische gebouwen aanpakken. De pastorij is binnen deze campagne het 45ste wapenfeit."

Op het gelijkvloers ervaar je het dagelijkse leven van de pastoor, de onderpastoor en hun devote dienstmeid in 1899, door middel van thema’s als religie en gemeenschapsgevoel. Voor je de trap op gaat, passeer je eerst nog langs de Wunderkammer, waar de aanbidding van heiligen en idolen, vroeger en nu, centraal staat. 19de-eeuwse devotionalia gaan in dialoog met moderne aanbiddingsobjecten voor de politieke, culturele of sportidolen van vandaag. Eenmaal op de bovenverdieping, schotelt Bokrijk je tot slot een expo rond smaakbeleving en het eetbare landschap voor. In verleden, heden en toekomst. De Bokrijk-collectie, de moes- en volkstuintjes, gastronomie.Gerestaureerde Pastorij uit Schriek wordt thuis van BKRK Smaak
Foto: Communicatie Bokrijk

Bekijk alle artikels uit Genk