Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 25 juni 2022

Genk: Jongeren JVS-Descartes vieren 50 jaar sterrenkundig enthousiasme (26 maart 2022)

Op 27 maart is het exact 50 jaar geleden dat JVS-Descartes, de Genkse jeugdvereniging voor sterrenkunde, opgericht werd door Lode Vanhoutte. Dit initiatief is uitgegroeid tot een jeugdbeweging die generaties van jongeren uit heel Limburg met sterrenkunde en wetenschap heeft verbonden en die heeft geleid tot de bouw van de Cosmodrome. Op 26 maart vieren zij in de Cosmodrome te Genk hun gouden jubileum.

JVS-Descartes zit vol jeugdig enthousiasme. En dat is altijd zo geweest. Op 27 maart in 1972 werd de jeugdbeweging in Genk opgericht door Lode Vanhoutte. Zijn zoon, Paul Vanhoutte werd de eerste voorzitter van JVS-Descartes. De vereniging bestond toen uit 12 tot 15 jarigen. Eén jaar na hun ontstaan kwamen ze met een zeer ambitieus plan: vóór juli 1975 een sterrenwacht neerzetten in Limburg.

Mede dankzij de inspirerende ondersteuning van Armand Pien, de voormalige weerman van de BRT, besloot JVS-Descartes dit te verwezenlijken door samen te werken met de stad Genk. Op initiatief van JVS-Descartes werd hiervoor de VZW Limburgse Volkssterrenwacht opgericht en dat resulteerde vervolgens in de bouw van de Cosmodrome.


Foto: Jongeren JVS-Descartes vieren 50 jaar sterrenkundig enthousiasme
Communicatie Genk

Bekijk alle artikels uit Genk