Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips

woensdag 26 januari 2022

Genk: Emile Van Dorenmuseum zoekt vrouwen die Genk groot gemaakt hebben (29 december 2021)

Wie het verleden nog eens wil ophalen kan terecht op de beeldbank geheugenvangenk.be. De Heemkring Heidebloemke en het Emile Van Dorenmuseum werkten de voorbije jaren intensief aan de digitalisering van foto's, postkaarten, tekeningen, schilderijen en archieven, waaronder dat van de bekende (pers)fotograaf Johnny Harsch.

Naast de digitale beeldbank loopt er tot 27 februari de tentoonstelling Geheugen Van Genk, met een selectie van foto's, kunstwerken en andere stukken uit de collectie. Ondanks de omvang van de collectie is de vrouwelijke stem opvallend afwezig. Het Emile Van Dorenmuseum doet daarom een oproep om foto's van vrouwen die Genk groot gemaakt hebben te delen, zodat hun verhalen niet vergeten worden.

Ondertussen werden al meer dan 23.000 beelden gedigitaliseerd en vanaf nu worden ze samen ontsloten op de beeldbank geheugenvangenk.be. Dit aantal groeit nog elke dag.

"Oud is in", lacht schepen Anniek Nagels. "En wat is gezelliger dan eens lekker weg te mijmeren in het oude Genk? Met straten vol oldtimers, mensen in vintage kleding in retro interieurs. Al is het niet altijd zo romantisch. Zo vind je in de beeldbank ook de foto’s terug die Johnny Harsch maakte van de gewelddadige mijnsluiting in Zwartberg in 1966."

Tot 27 februari loopt in het Emile Van Dorenmuseum de tentoonstelling Geheugen Van Genk, met een selectie van originele foto's, kunstwerken en andere stukken uit de collectie. Ga je liever op verkenning vanuit je luie zetel? Surf dan naar http://www.geheugenvangenk.be.Emile Van Dorenmuseum zoekt vrouwen die Genk groot gemaakt hebben
Foto: Communicatie Stad Genk


https://www.emilevandorenmuseum.be/geheugen-van-genk

Bekijk alle artikels uit Genk