Vrijdagavond raakte een bezoeker van het Schlagerfestival in Hasselt zwaargewond. De politie is op zoek naar getuigen van de feiten.

dinsdag 26 oktober 2021

Genk: Play Sports Open organiseert eerste real life straatvoetbaltornooi voor meisjes in Genk (22 september 2021)

Dat september door de Koninklijke Belgische Voetbalbond werd uitgeroepen tot maand van het vrouwenvoetbal, wordt vandaag door Play Sports Open bekrachtigd met de Soccer Sisters Cup: Vlaanderen's allereerste real life straatvoetbaltoernooi, enkel voor meisjes. Net als in de nieuwe online fictiereeks PANNA wil de sportzender meisjes met een voorliefde voor (straat)voetbal aanmoedigen hun passie te volgen. Play Sports geeft het vrouwelijk voetbaltalent de kans zich te laten zien.

Inschrijven kan vanaf woensdag op https://www2.telenet.be/ssc

Damesvoetbal is populairder dan ooit. Het aantal meisjes en vrouwen die zich inschreven in voetbalclubs steeg tussen 2016 en 2020 met liefst 35 procent. Ook de Belgische nationale damesploeg The Red Flames heeft steeds meer fans en krijgt steeds meer media-aandacht. Sinds twee jaar worden hun wedstrijden ook live uitgezonden, en vanaf dit seizoen zijn hun vriendschappelijke wedstrijden en WK-kwalificatiewedstrijden te volgen op de Play-zenders.

"Straatvoetbal maakt voetbal erg toegankelijk. Er is geen inschrijvingsgeld, of (dure) sportkledij nodig. Straatvoetbal is bovendien een potentiële springplank voor talent. Zo worden op pleintjes wel eens toppers opgemerkt die dan verder doorgroeien. Toch is het duidelijk dat er voor meisjes nog heel wat drempels zijn om de mannenwereld van het voetbalpleintje in te stappen. Uit het meest recente buitenspeelonderzoek van Kind en Samenleving blijkt dat meisjes, vooral tussen 12 en 14 jaar, steeds minder te zien zijn op sportveldjes en in de publieke ruimte in het algemeen."

Het maatschappelijk verhaal rond straatvoetbal inspireerde de makers van PANNA tot een jongerenreeks over het thema. Met de Soccer Sisters Cup, een straatvoetbaltoernooi enkel toegankelijk voor meisjes, speelt Play Sports Open dan weer in op zowel de maatschappelijke trend als de fictiereeks.

Olivier Goris, Lead Sports bij Telenet Group: "Play Sports Open wil sport doen leven bij een zo breed en gevarieerd mogelijk publiek. Via de zender, maar ook door initiatieven te nemen zoals de Soccer Sisters Cup. Met het toernooi wil de sportzender straatvoetbal ook bij meisjes aantrekkelijk maken en vrouwelijke spelers aanmoedigen hun passie achterna te gaan. Met initiatieven zoals de jongerenreeks Panna en nu ook de Soccer Sisters Cup hopen we nieuwe rolmodellen te creëren en zo de perceptie om te buigen bij sporten die traditioneel als mannensporten werden aanzien. We willen meisjes met een passie voor (straat)voetbal vooral ook aanmoedigen niet langs de zijlijn te blijven staan: pak die bal en speel mee."

De voorrondes van de Soccer Sisters Cup worden georganiseerd op 23 en 24 oktober in Antwerpen en Vilvoorde, en op 31 oktober en 1 november in Ronse en Genk. De wedstrijden - 2 tegen 2 – duren 3 minuten en worden telkens georganiseerd op een van de lokale straatvoetbalpleintjes. Scoren doe je door het maken van gewone goals (een punt) en panna goals (twee punten). Die laatste scoor je door de bal door de benen van je tegenstander te trappen. De bal belandt vervolgens rechtstreeks in het doel. Het duo met de meeste punten wint de game. Meisjes kunnen zich per twee inschrijven in de categorieën U 15, U17 of U19. Per stad gaat voor elke categorie telkens een duo door naar de finale op 6 november in Antwerpen. In totaal 12 duo’s nemen het daar tegen elkaar op.

Bekijk alle artikels uit Genk