donderdag 13 mei 2021

Genk: Minister Demir levert omgevingsvergunning af voor herinrichting Ford-site in Genk (4 mei 2021)

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft de omgevingsvergunning afgeleverd voor de herinrichting van de voormalige Ford-terreinen in Genk. Daardoor kan nog voor de zomer gestart worden met de afbraak van de resterende gebouwen en verhardingen, de realisatie van kade-infrastructuur en alle andere noodzakelijke werken. Het gaat om de eerste omgevingsvergunning sinds Demir een instructie afvaardigde over de tussentijdse aanpak van de stikstofproblematiek. De werkzaamheden worden uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg NV en moeten het terrein bouwklaar maken voor latere investeringen die op termijn 2.500 jobs creƫren.

De herinrichting van de voormalige Ford-terreinen kan beginnen. Na de afbraak van enkele gebouwen om investeringen van onder meer H. Essers en Port of Limburg mogelijk te maken, luidt de omgevingsvergunning die Demir afleverde de start in van grootschaligere herinrichtingswerken. Bestaande gebouwen en verhardingen, waaronder de legendarische parkeervlakte, kunnen eindelijk afgebroken worden. Het terrein wordt heringericht met nieuwe wegverbindingen, waterbekkens en groenzones. Percelen worden bouwrijp gemaakt. Tegelijk wordt ook kade-infrastructuur gerealiseerd en komt er een regionaal watergebonden overslagcentrum. De werken worden uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg NV, onder de bevoegdheid van minister Lydia Peeters.

Voor minister Demir is de aflevering van de omgevingsvergunning een hele opluchting, na een periode waarin er onduidelijkheid was over de aanpak van stikstof in alle belangrijke vergunningsaanvragen in Vlaanderen.


Bekijk alle artikels uit Genk