Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 1 maart 2024

Genk: De Slagmolen in handen van Toerisme Vlaanderen (27 november 2020)

Voormalig café De Slagmolen, dat in 2010 na 54 jaar zijn deuren sloot, komt in Vlaamse handen. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en Toerisme Vlaanderen kopen het historisch gebouw met watermolen uit 1523 om er in de toekomst een onthaal en ontmoetingsfunctie uit te bouwen als toegangspoort voor het natuurgebied De Maten. De Slagmolen is niet alleen het oudste gebouw van de stad, maar ook de bekendste en nog steeds werkende molen van Genk.

Ook eigenaar Renaat Huygen is bijzonder fier dat de Vlaamse regering in zijn café investeert.

De Slagmolen is gelegen aan de ingang van het beschermd landschap en erkend natuurreservaat De Maten. Het was eigendom van Genkenaar Renaat Huygen, bekend in Termien en wijde omstreken omdat hij zijn toenmalige café De Slagmolen gedurende 54 jaar stelselmatig uitbouwde tot een ontmoetingscentrum voor minstens 25 culturele verenigingen en voor talloze wandelaars.

Het pand zelf is een historische plaats en de watermolen dateert van 1523. Het is sinds 1995 een beschermd monument. In 2010 trok Renaat de deur van zijn café achter zich dicht. Onder meer het stadsbestuur van Genk toonde interesse in de aankoop van het pand, maar het is Toerisme Vlaanderen die zich voortaan eigenaar mag noemen.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir, ook Genkenaar, is enorm fier dat dit stukje Limburgs erfgoed in Vlaamse handen komt. "Dit prachtig stukje erfgoed ademt de Limburgse gastvrijheid uit. De Slagmolen verenigde in het verleden talloze Vlamingen en het is exact die verenigende rol die we ze in de toekomst willen laten spelen. Door haar prachtige ligging vlakbij De Maten is het de ideale uitvalsbasis om te dienen als bezoekerscentrum en ontmoetingsplaats. Door hierin te investeren met Toerisme Vlaanderen zorgen we voor een bijkomende troef voor de Limburgers, voor de toeristen in onze provincie en voor een betere ontsluiting van onze natuur."

De aankoop van het beschermd monument gebeurde voor een bedrag van 595.000 euro. Toerisme Vlaanderen zal na de aankoop samen met de verschillende actoren in het gebied een plan uitwerken om De Slagmolen verder uit te bouwen.

"Onder meer de Genkenaren uit de buurt en Natuurpunt Limburg, die De Maten beheren, worden daarbij actief betrokken. Binnen Toerisme Vlaanderen zijn bovendien de nodige budgetten beschikbaar om ook renovatie en uitbouw als bezoekersonthaal mogelijk te maken."


Bekijk alle artikels uit Genk