vrijdag 18 juni 2021

Genk: Stad Genk plaatst slimme vuilnisbakken in het Molenvijverpark (19 juni 2020)

Stad Genk heeft de voorbije dagen extra vuilnisbakken- en containers geplaatst op verschillende plaatsen in het centrum en in het Molenvijverpark. De afgelopen weken vonden steeds meer Genkenaren rust in het park, en ook de komende maanden zal dat niet anders zijn, omdat meer mensen hun vakantie thuis doorbrengen.

Schepen Erhan Yilmaz, bevoegd voor Openbare Werken: "Net als vele Genkenaren hebben ook wij gemerkt dat de vuilnisbakken in het Molenvijverpark bij mooi weer snel overvol zitten. Nochtans worden alle vuilnisbakken in het park minstens zes keer per week geledigd. Zomaar overal extra vuilnisbakken plaatsen, is echter niet altijd de oplossing. Natuurlijk moeten er voldoende vuilnisbakken zijn, van voldoende grootte en op de juiste plaatsen. Maar het mogen er ook weer niet teveel zijn, of te groot, want dan gebruiken sommige mensen deze helaas om hun huishoudelijk afval in te dumpen."

"Maar we willen ons mooie park mooi en aangenaam houden. We hebben daarom beslist om extra vuilnisbakken te plaatsen, samen met een aantal Solar Street Bins. Dat zijn slimme containers die dankzij een ingebouwd perssysteem tot tien maal meer afval kunnen opslaan. Ideaal dus om piekmomenten op te vangen en de ledigingsfrequentie te verminderen. De geïntegreerde software geeft zelfs aan wanneer hij geledigd moet worden en de routeplanner berekent de meest efficiënte route voor een optimale lediging."

Openbare vuilnisbakken zijn ze een onmisbare schakel in het afvalbeleid. Een goed gebruik van deze vuilnisbakken is echter minder vanzelfsprekend dan het soms lijkt. "We hebben nu in primeur tien vuilnisbakken met een sensor uitgerust. We slaan zo de weg in van digitalisering en automatisering."

Erhan Yilmaz: "Via deze mobiele app hebben we een precieze inventaris kunnen maken van al onze publieke vuilnisbakken: waar staan ze, over welk model gaat het, welk volume kan erin… Diezelfde app gebruiken we nu ook om bij elke lediging per vuilnisbak efficiënt allerlei informatie op te slaan: de vulgraad, eventuele sluikstorten rond de vuilnisbak, zit er huisvuil in,... Waardevolle informatie die we voorheen eigenlijk niet of slechts zeer fragmentair hadden. We kunnen de ophaalrondes en ons afvalbeleid nu verder optimaliseren: waar we een extra vuilnisbak voorzien, een groter model , verplaatsen we vuilnisbakken of nemen we er weg, indien blijkt dat ze nauwelijks tot gebruikt worden."Bekijk alle artikels uit Genk