Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

donderdag 24 september 2020

Genk: 250 extra nestkastjes in de stad (23 januari 2020)

De werkgroep Genk in Bloei hangt nog dit voorjaar 250 vogelnestkastjes op in de stad. Bijzondere nestkastjes, want ze zijn beschilderd door heel wat Genkse kinderen. Drie Genkse scholen - De Bladwijzer, Basisschool Sint-Michiel en Het Kompas - namen deel aan de Genk in Bloei-scholenactie en bouwen zo mee aan een groene stad.

De vogels hebben het de laatste jaren erg moeilijk. Ze vinden moeilijker voedsel, schuil- en nestelgelegenheden, en recent onderzoek suggereert dat pesticiden een grote rol spelen in de sterfte van heel wat exemplaren. De werkgroep Genk in Bloei, het Heempark en de drie Genkse scholen sloegen daarom de handen in elkaar.

"De leerlingen worden zo op een toffe manier betrokken bij de Genkse natuur. Bovendien zijn vogels de natuurlijke predatoren voor de processie- en de buxusmot-rups en spelen ze dus een belangrijke rol in het herstellen van een natuurlijk evenwicht. Zij maken deel uit van de oplossing, met name de overschakeling naar een alternatieve en natuurlijke aanpak. De stad doet een warme oproep, want iedereen in Genk kan helpen. Hang eens een vogelhuisje op of plant een vruchtdragende struik of boom. Maar vooral: ban voor eens en voor altijd de sproeistoffen uit je tuin want ook zogenaamd ecologische sproeistoffen kunnen schadelijk zijn."
Bekijk alle artikels uit Genk