Toenemende nood aan extra opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen

woensdag 22 mei 2024

Dilsen-Stokkem: Fietstellers langs Limburgse fietssnelwegen (3 december 2021)

De voorbije maanden installeerde het provinciebestuur negen vaste fietstelzuilen langs de fietssnelwegen in de provincie. Het zijn de eerste fietstellers met display in de provincie en onderdeel van een ruimer fietsdataverhaal. Met de fietstellers wil het provinciebestuur het gebruik van de fietssnelwegen beter in beeld brengen, maar ook het gebruik van de fiets stimuleren.

De provincie investeert verder in comfortabele en veilige fietsroutes, maar het bestuur zet ook in op fietsdata. Daarom werden er negen fietstelpalen geplaatst langs de Limburgse fietssnelwegen in Bilzen/Zutendaal, Dilsen-Stokkem, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maaseik en Pelt. Binnenkort komt daar nog een tiende bij aan de nieuwe fietsbrug over het Albertkanaal in Godsheide (Hasselt).

"De fietstelpalen tellen 24/7 elke fietser die passeert. Daarmee willen we eerst en vooral het gebruik van de fietssnelwegen beter in beeld brengen. Een degelijk fietsbeleid vertrekt immers vanuit objectieve gebruikersgegeven", zegt gedeputeerde Bert Lambrechts. "Tegelijkertijd willen we met de fietstelpalen ook het gebruik van de fiets stimuleren. Elke fietser telt mee. Dankzij de fietstelpalen is dat ook letterlijk te zien, want bij elke fietser gaat de teller omhoog. De tellers tonen het dagtotaal en jaartotaal. Dat werkt sensibiliserend."

In totaal werden dit jaar al 788.111 fietsers geteld op de Limburgse fietssnelwegen. De toplocaties zijn de nieuwe spoorwegbrug in Hasselt met zo'n 1.300 fietsers per dag, Skiffel in Pelt met zo'n 860 fietsers per dag, de Nijverheidskaai in Hasselt met een 820 fietsers per dag en De Standaard in Houthalen-Helchteren met zo'n 800 fietsers per dag (in herfstweer).Gedeputeerde van Mobiliteit Bert Lambrechts bij een fietstelzuil (archieffoto)
Foto: Communicatie Limburg

Bekijk alle artikels uit Dilsen-Stokkem