Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 3 februari 2023

Dilsen-Stokkem: Van spoorbrug naar fietsbrug: fietsbrug De Boog in Rotem ingehuldigd (24 augustus 2021)

Treinen rijden al lang niet meer tussen As en Maaseik. Vandaag de dag maken fietsers gebruik van het oude spoor via de gelijknamige fietssnelweg Kolenspoor (F751 As-Maaseik). Die kruist in Dilsen-Stokkem met de Kantonsweg. Een nieuwe fietsbrug maakt de kruising vlotter en veiliger.

"Van spoorbrug naar fietsbrug. Een feestelijke dag in Rotem want fietsbrug de Boog is officieel geopend samen met de buurtbewoners die we trakteerden op een ijsje", zegt burgemeester Sofie Vandeweerd.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters fietste de nieuwe fietsbrug officieel in samen met gedeputeerde van Mobiliteit Bert Lambrechts en het stadsbestuur. Dilsen-Stokkem heeft een duidelijke fietsambitie die zowel vanuit Vlaanderen als Limburg worden ondersteund. Voor deze brug kan de stad rekenen op 739.544,8 euro subsidie, gefinancierd door de Vlaamse overheid en het Limburgs provinciebestuur. De stad investeerde 165.455,20 euro in de brug.

"Met deze nieuwe fietsbrug wordt een belangrijk knelpunt op de Kolenspoorroute opgelost. Het is een mooi voorbeeld van de wijze waarop het provinciebestuur, samen met de betrokken steden en gemeenten - in dit geval Dilsen-Stokkem - in cofinanciering met de Vlaamse overheid de volledige Kolenspoorroute van meer dan 70 km de komende jaren wil optimaliseren. Het Kolenspoor zal een duurzame fietssnelweg worden met oog voor technische en ecologische innovatie. Al staat het rijcomfort van de fietser, in een veilig, conflictvrij kader steeds centraal. Wanneer de projectnota’s zijn afgerond kunnen de vergunningsprocedures opgestart worden. Op dit moment werken we aan de projectnota voor het deeltracé Genk - As", legt gedeputeerde van Mobiliteit, Bert Lambrechts, zijn plannen voor de fietssnelweg uit.

De fietsbrug maakt deel uit van de Kolenspoorroute, bestaande uit fietssnelwegen F75 Beringen - Genk - Maasmechelen, F751 As - Maaseik, F752 Heusden-Zolder - Lummen Kolenhaven, F753 Beringen Mijn - Beringen Kolenhaven en F754 Beringen - Leopoldsburg. De naam Kolenspoorroute verklapt het natuurlijk al: de fietssnelweg volgt het oude kolenspoor. Ze verbindt niet enkel 11 gemeenten met mekaar, maar herinnert ook letterlijk aan de waardevolle Limburgse mijnhistorie. Het Kolenspoor is bijzonder belangrijk voor Limburg.

De Kolenspoorroute loopt als een ader door het hart van Limburg en takt bovendien aan op verschillende andere fietssnelwegen en andere lokale functionele fietsroutes. Daarnaast zal de Kolenspoorroute ook een belangrijke recreatieve fietsverbinding worden.
Fietsbrug over Kantonsweg in Rotem ingehuldigd - foto: Persdienst Limburg

Bekijk alle artikels uit Dilsen-Stokkem