Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 27 september 2022

Diepenbeek: Vlaanderen investeert in Natuurreservaat De Maten in Genk (28 april 2022)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor restauratiewerken in Natuurreservaat De Maten in Genk. De Vlaamse overheid kent voor dit projecten een premie van 52.097,30 euro toe.

"Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden", zegt minister Diependaele.

De open heide in het natuurreservaat wordt hersteld door bomen weg te halen, boomstronken te verwijderen en te plaggen. Aan de vijvers wordt riet gemaaid en dijken worden hersteld. Door toenemende verruiging en verbossing is het ook nodig om de schapenbegrazing verder te zetten. In het kader hiervan worden grondrasters geplaatst zodat het zicht op het erfgoedlandschap open blijft. Voor de restauratiewerken is een premie van 52.097,30 euro toegekend.

Natuurreservaat De Maten ligt op de grens van de gemeenten Genk en Diepenbeek. De Maten zijn een deel van een moerassige zone die zich uitstrekt lang de zuidwestelijke rand van het Kempens plateau en langzaam naar de Demer afhelt. Het is een nagenoeg vlak gebied met een oppervlakte van ongeveer 300 ha. In 1975 werd het natuurreservaat beschermd als cultuurhistorisch landschap.

Bekijk alle artikels uit Diepenbeek