Vrijdagavond raakte een bezoeker van het Schlagerfestival in Hasselt zwaargewond. De politie is op zoek naar getuigen van de feiten.

dinsdag 26 oktober 2021

Diepenbeek: 225 processen-verbaal voor domiciliefraude (28 januari 2021)

De politie Limburg Regio Hoofdstad zet sinds enkele jaren stevig in op het bestrijden van domiciliefraude. "Het bestrijden van domiciliefraude werd zelfs één van de prioriteiten in ons Zonaal Veiligheidsplan", zegt korpschef Philip Pirard.

Het nieuwe beleid van de politiezone rond domiciliefraude laat zich na enkele jaren alvast opmerken in de cijfers. In 2020 stelde de politiezone niet minder dan 225 processen-verbaal op voor domiciliefraude. In 2019 en 2018 ging het om respectievelijk 138 en 80 dossiers. Jaar na jaar is er dus een duidelijke stijging merkbaar.

"We hebben onze mensen gemotiveerd om veel alerter te zijn voor de problematiek. Dit is immers een belangrijke vorm van verborgen criminaliteit."

Naast het feit dat er extra aandacht geschonken wordt aan het probleem werd er de afgelopen jaren ook gesleuteld aan de werkprocessen. Zo krijgt de politiezone vandaag de dag bijvoorbeeld van elk dossier feedback van het arbeidsauditoraat. "Zo zien onze politiemensen op het terrein dat er effectief iets gedaan wordt met hun dossiers."

Personen die domiciliefraude plegen, doen dit vaak met de intentie om onrechtmatig uitkeringen te verkrijgen. "Daarom hebben we nu ook afgesproken om onze pv’s zo snel mogelijk te bezorgen aan het arbeidsauditoraat. Zij geven dan op hun beurt binnen een hele korte termijn instructies aan de uitkeringsinstellingen zoals de RVA of het RIZIV om de onrechtmatige uitkeringen onmiddellijk stop te zetten of aan te passen.”


Bekijk alle artikels uit Diepenbeek