Limburg - Nieuws - Persberichten Limburg - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 7 december 2024

Business: Vlaanderen en Nederland bundelen krachten om duurzaam wijntoerisme uit te bouwen (30 april 2024)

De start van een wijnstraat in het Noorden van Europa. In een unieke samenwerking bundelen Vlaanderen en Nederland hun krachten om duurzaam wijntoerisme te ontwikkelen en te verbinden over vier wijngebieden: Hageland, Haspengouw, de Belgisch-Nederlandse Maasvallei en Mergelland/Zuid-Limburg. Dat verbinden gebeurt via een onderzoek over regionale wijnidentiteit, productontwikkeling van een wijnroute en wijnbeleving en een innovatief en duurzaam wijnecosysteem.

Partners Hogeschool PXL, Toerisme Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant vzw, Visit Zuid-Limburg, KU Leuven, Herita, Bisschoppelijk Centrum Rolduc, Gemeente Kerkrade, Stad Borgloon, Visit Limburg en Wijngoed Raar Saint Remi werken gedurende 3 jaren samen om dit te realiseren. Het project wordt mede gefinancierd door Interreg VI Vlaanderen-Nederland, het samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Het doel? Streven om een wijnregio in opmars (groeiend aantal wijnmakers en kwaliteitswijnen) met een unieke geologische stapeling van ijzerzandsteen, mergel, grind en löss op de korte afstand van 80 km en een gedeelde cultuurhistorische wijngeschiedenis (de praktijk van het wijn maken met dank aan de Romeinen) te verbinden tot een uniek, grensoverschrijdend toeristisch verhaal.

De tastbare uitwerking wordt een fysieke wijnroute die te voet, met de fiets en/of in etappes afgelegd kan worden over 3 provincies heen: Vlaams-Brabant, Limburg en Nederlands-Limburg. 6 wijnhubs*, of erfgoedsites met een duidelijk wijn historisch verleden, worden toegangspoorten voor deze wijnroute.

*Kasteel van Horst (Hageland), Stroopfabriek Borgloon (Haspengouw), Kasteel van Leut (Maasvallei België), Wijngoed Raar Saint Remi Meerssen (Maasvallei Nederland), Visit Zuid-Limburg Experience Gulpen (Mergelland/Zuid-Limburg) en Abdij Rolduc Kerkrade (Mergelland/Zuid-Limburg).

Met de opstart van de wijnstraat hoopt het consortium niet alleen wijnliefhebbers aan te trekken maar ook een breed publiek te inspireren om te genieten van een duurzame en betekenisvolle toeristische (wijn)ervaring.

Vlaams minister Zuhal Demir: "Vlaanderen staat niet alleen bekend om zijn bier, maar is intussen ook een opkomende wijnregio. De productie en de kwaliteit van de wijnen nemen niet alleen toe, maar wijndomeinen zetten ook steeds meer in op toeristische ervaringen. Met dit project ondersteunt Toerisme Vlaanderen de ontwikkeling van het toeristisch aanbod rondom wijn, waardoor we de aantrekkingskracht van de regio vergroten voor zowel lokale als internationale bezoekers. De wijnhub op het Kasteel van Leut zal daarbij het ideale startpunt worden voor wie de wijnregio Maasvallei verder wil ontdekken. Je waande je in het kasteel al in de Loirevallei, maar met het nieuwe wijnaanbod wordt die ervaring nog versterkt.

Gedeputeerde Igor Philtjens: "Wijn toont de diversiteit van onze landschappen. Het toont ons vakmanschap, onze relatie met die rijke ondergrond, en vooral, uit onze wijn spreekt onze goesting om mensen goed te ontvangen. De groeiende wijncultuur past volledig in het toeristisch verhaal van betekenisvol beleven en genieten. Onze wijn moet bovendien niet onderdoen voor buitenlandse wijnen. Met een initiatief zoals de wijnstraat, kunnen we onze producten inzetten als extra belevingstroef. En door grensoverschrijdend samen te werken profileren we ons samen internationaal als wijnregio."



Vlaanderen en Nederland bundelen de krachten om duurzaam wijntoerisme uit te bouwen via een wijnstraat over de grenzen heen
Foto: Communicatie PXL - Expertisecentrum Innovatief Ondernemen

Bekijk alle artikels uit Business