Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 15 juli 2024

Business: 900.000 euro voor 49 Limburgse toeristische logies en jeugdverblijven (23 oktober 2023)

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir investeert via Toerisme Vlaanderen 898.590 euro in 49 erkende toeristische logies en jeugdverblijven in Limburg. De uitbaters van deze 49 logies krijgen hiermee steun voor hun investeringen in energiebesparende maatregelen, werken rond duurzaamheid, de aanleg van camperplaatsen of, in het geval van een jeugdverblijf, brandveiligheidswerken. In totaal ontvingen 287 logies, verspreid over heel Vlaanderen, voor meer dan 4,3 miljoen euro logiessteun.

"Onze toeristische ondernemers hebben moeilijke jaren achter de rug, maar zijn terug volop aan het investeren", zegt Demir. "Het is belangrijk dat ze dit blijven doen ondanks moeilijke tijden. Daarom hebben we dit jaar met onze steun aan logies fors ingezet op energiebesparende maatregelen en werken rond duurzaamheid. Maar ook de aanleg van camperplaatsen en, in het geval van de jeugdverblijven, brandveiligheidswerken kwamen in aanmerking."

Het merendeel van de investeringen en toegekende steun, meer dan 640.000 euro, spitsen zich toe op energiebesparende maatregelen, zoals investeringen in isolatie, hoogrendementsbeglazing, een warmtepomp, een warmtepompboiler of een zonneboiler. In het kader van duurzaamheid gaat het om waterbesparende aanpassingen of investeringen voor het hergebruik van afvalwater en regenwater.

"Investeringen in energie, duurzaamheid en waterbesparing in de logiessector zijn broodnodig", zegt de minister. "Daarom verhoogde ik dit jaar zowel het totale steunbudget als het maximale steunbedrag voor deze investeringen. Ik geef de logiesondernemers in Vlaanderen hiermee een stevige duw in de rug. Het aantal ingediende aanvragen was veel hoger dan verwacht. De logiessector ziet duidelijk het voordeel in van deze investeringen. Meer dan waarschijnlijk zal de oproep dan ook volgend jaar herhaald worden."

11 Limburgse jeugdverblijven ontvingen daarnaast steun voor specifieke brandveiligheidswerken. Sinds begin 2023 vallen de jeugdverblijven ook onder het logiesdecreet. Tegen 2025 moeten zij voldoen aan de nieuwe brandveiligheidseisen en beschikken over een nieuw brandveiligheidsattest. Voor een aantal jeugdverblijven brengt dit specifieke aanpassingswerken met zich mee die met deze steun worden ondersteund.

"De jeugdverblijven hebben deze financiƫle ondersteuning nodig zodat ze kunnen blijven inspelen op de noden en verwachtingen van hun gasten. Het is dankzij de werking van de 600 jeugdverblijven in Vlaanderen dat jaarlijks heel wat kinderen en jongeren de kans krijgen om te genieten van een zorgeloze en deugddoende vakantie. En daarin speelt een veilige jeugdverblijfsinfrastructuur natuurlijk een belangrijke rol."

Ook de aanleg van camperplaatsen kwam net als de vorige jaren in aanmerking.

Met deze steun versterken en ondersteunen we ons kwalitatief Vlaams logiesaanbod. Alle toeristische logies en jeugdverblijven die erkend zijn door Toerisme Vlaanderen kwamen in aanmerking en konden een aanvraag indienen.


Bekijk alle artikels uit Business