Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 9 december 2023

Business: Vlaamse Parken: Een motor voor streekontwikkeling en internationale uitstraling (13 oktober 2023)

De Vlaamse Regering heeft vandaag negen Vlaamse Parken erkend: vier Nationale Parken (Bosland, Brabantse Wouden, Hoge Kempen en Scheldevallei) en vijf Landschapsparken (Grenzeloos Bocageland, Haspengouw, Maasvallei, Vlaamse Ardennen en Zwinstreek). Bosland krijgt een erkenning onder opschortende voorwaarde: ze moet binnen het jaar nog enkele werkpunten uit het juryverslag in orde brengen.

Deze erkenning is het hoogtepunt van een uitvoerige selectieprocedure waarbij samenwerking centraal stond. Finaal oordeelde een onafhankelijke jury over de kandidaten.

"Na jarenlange inzet en overleg tussen 5 Vlaamse agentschappen, vertegenwoordigers van tientallen lokale besturen, verenigingen en private eigenaars, brengt deze selectie natuur, erfgoed, landbouw en toerisme samen in een herkenbare en uitnodigende vorm", reageren Vlaams minister Zuhal Demir en Vlaams minister Matthias Diependaele. "De Vlaamse Parken zullen niet alleen een motor voor streekontwikkeling zijn, maar zullen samen ook de internationale uitstraling van Vlaanderen met haar pracht, praal en streekproducten versterken."

Ook http://www.vlaamseparken.be is intussen gelanceerd.

LIMBURG:

Landschapspark Hart van Haspengouw ligt in het oosten van Vlaanderen. Het is een natuurrijke landbouwstreek, met glooiende heuvels vol fruitbomen en karakteristieke boerderijen. De rijke fruitteelt in dit gebied is uniek in Vlaanderen. Talloze boomgaarden zorgen voor een variatie aan fruitsoorten, waaronder appels, peren en pruimen.

In het Nationaal Park Hoge Kempen vind je ruim 12.000 hectare aan beschermde natuur. Uitgestrekte bossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heidevelden, stuivende duinen en grote waterplassen. Het park is een thuis voor heel wat zeldzame dieren én je kan er Fietsen door de Heide.

Met haar eigen big five is Nationaal Park Bosland niet alleen de thuisbasis van prachtige diersoorten, voor kinderen is het ook één groots avonturenbos. Bosland omhelst een unieke natuurkern van meer dan 6.500 ha en zorgt voor overdadig genot van verrassende natuur, elke dag weer een beetje anders in het hartje van Noord-Limburg. Het is ook de thuisbasis van Fietsen door de Bomen.

Landschapspark Maasvallei ligt in het hart van Vlaams en Nederlands Limburg. Het water is altijd dichtbij in dit Landschapspark. Je wandelt er over oeroude rivierwallen en langs kronkelende rivierarmen. Aan de oever van de rivier vind je rustige plekjes, waar je kunt neerstrijken met een rijkgevulde picknickmand.

In Landschapspark Grenzeloos Bocageland komen drie geografische streken samen: de Vlaamse Voerstreek, het Waalse Land van Herve en het Nederlandse Heuvelland. Het gebied vormt een groen hart in de Euregio Maas-Rijn en is het enige stukje Vlaanderen dat niet tot de Atlantische, maar wel tot de continentale Biografische regio behoort waardoor het ook voor Vlaanderen unieke natuur herbergt. Wie van bovenaf een blik werpt op het Landschapspark, ziet een gebied dat lijkt op een lappendeken.





Wat zijn Nationale Parken en Landschapsparken?

In een Nationaal Park ligt de nadruk op natuur, biodiversiteit en internationale uitstraling. Door de erkenning wil de Vlaamse Regering in een dichtbevolkt Vlaanderen enkele grote en robuuste natuurgehelen creëren. "De erkenning van deze vier Nationale Parken in Vlaanderen is een startpunt, want nagenoeg alle kandidaten moeten nog heel wat inspanningen leveren. Maar de erkenning zal de samenwerking versterken en deze parken ook de middelen bieden om hun unieke natuur verder te ontwikkelen. Ik bewonder de dynamiek die is ontstaan bij de verschillende kandidaten en hoop dat die dynamiek en samenwerking ook in de toekomst onze natuur zal blijven versterken", aldus Vlaams minister Zuhal Demir.

In een Landschapspark ligt het accent op de diverse functies van het gebied en de eeuwenlange wisselwerking tussen mens en natuur. "Zo speelt erfgoed ook een zeer belangrijke rol in deze parken. Ze zorgen voor herkenbare bakens die laten zien waar we vandaan komen, wie we zijn en welke ontwikkeling we doormaken. Ze vertellen dus mee het verhaal van een dorp en de geschiedenis ervan. Op die manier zijn erfgoed, maar ook natuur, landbouw en toerisme ook met elkaar verbonden in de Vlaamse parken," zegt Vlaams minister Matthias Diependaele.

Bekijk alle artikels uit Business