Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 september 2023

Business: Uitbreiding windpark op Kristalpark Lommel (4 augustus 2022)

Nadat de Aspiravi-groep in het voorjaar de funderingswerken van de 12 nieuwe windturbines op industrieterrein Kristalpark in Lommel heeft uitgevoerd, werden de grote onderdelen van de windturbines op de site geleverd en is nu gestart met de eigenlijke opbouw van de machines. De indienstname wordt in het najaar van 2022 verwacht. 8 van de 12 windturbines staan op het terrein van zinksmelter Nyrstar.

Het windpark zal na de bouw van de 12 nieuwe windturbines in totaal 17 windturbines tellen, die samen goed zijn voor de productie van groene stroom equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 33.400 gezinnen; bijna 2,5 keer méér dan het vorige windpark van 13 windturbines. Jaarlijks zullen de nieuwe windturbines in Lommel zo’n 53.000 ton CO2 vermijden. Een mooie bijdrage tot de realisatie van de klimaatdoelstellingen die op verschillende beleidsniveaus vooropgesteld worden. Maar meer lokale, hernieuwbare energie draagt niet alleen bij aan de noodzakelijke energietransitie, het leidt ook tot meer energie-onafhankelijkheid van het buitenland.

Ook de inwoners van Lommel zullen mee kunnen investeren en bijdragen aan een duurzame toekomst via deelbewijzen van de coöperatieve vennootschappen Aspiravi Samen cv en Limburg wind cv.

Nadat in het voorjaar de funderingswerken werden uitgevoerd, was het wachten op het uitharden van deze funderingen en op de levering van de grote onderdelen van de windturbines. Vanaf juni vonden de nachtelijke transporten van de grote onderdelen plaats. Het gaat voor elk windturbine onder meer om de 4 torendelen, de 3 wieken, de gondel, de drive train en de hub. Van zodra alle onderdelen van 1 windturbine geleverd waren op de site, is men gestart met de opbouw.

Voor de bouw van de windturbines is een speciale kraan nodig met een gieklengte van 124 meter, die de zware onderdelen moet hijsen. De opbouw van één windturbine neemt, als de weersomstandigheden goed zijn, ongeveer een week in beslag: 2 dagen voor de opbouw van de kraan, een 3-tal dagen voor de eigenlijke opbouw van de windturbine, nog eens 2 dagen voor de afbouw en het verplaatsen van de kraan.

Op het industrieterrein Kristalpark in Lommel stonden jaren 13 windturbines. De 8 oudste exemplaren (type Vestas V80), gebouwd in 2005/2007, zijn eind 2021 ontmanteld. In 2014 werden er bijkomend 5 windturbines (type Vestas V90) gebouwd. Deze 5 windturbines blijven staan. De Aspiravi-groep bouwt nu dus 12 nieuwe windturbines op Kristalpark, waarvan 8 op de terreinen van Nyrstar staan. Dit is het grootste windpark op land in Vlaanderen dat in één keer wordt opgebouwd.Uitbreiding windpark op Kristalpark Lommel: opbouw nieuwe windturbines volop aan de gang
Bouw van 12 nieuwe windturbines zorgt voor ruim een verdubbeling van productie van groene stroom
Foto: Communicatie Aspiravi

Limburgnieuws.be

Bekijk alle artikels uit Business