woensdag 27 oktober 2021

Business: Sociale woningen laten bouwen door private ondernemers (6 oktober 2021)

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele wil met drie nieuwe oproepen de private sector aanmoedigen om sociale woningen te bouwen. "Dit najaar krijgt de private sector een duidelijke kans om bij te dragen aan meer sociale woningen in Vlaanderen", laat minister Diependaele weten. "De private sector krijgt drie mogelijkheden: sociale woningen/appartementen bouwen op eigen gronden (CBO), sociale appartementen bouwen en die doorverkopen (Design & Build) of de woningen/appartementen minimaal 15 jaar verhuren aan sociale verhuurkantoren (SVK-pro)."

Vlaanderen voorziet deze legislatuur een recordbedrag aan investeringen in sociale woningbouw, 4,5 miljard euro. "De centen liggen er, nu moeten de bakstenen volgen. Om sociale woningen te bouwen, rekenen we niet alleen op de verschillende huisvestingsmaatschappijen, maar richten we ons ook naar de private sector."

"Sociale woningen laten bouwen door private ondernemers op gronden van deze ondernemer, dat is wat we met de CBO-procedure willen doen. Met de Design en Build focussen we dan weer op appartementen op gronden van de sociale huisvesting zelf. Deze twee opdrachten bestaan uit het ontwerp en de bouw van sociale woningen en appartementen, die de onderneming daarna doorverkoopt aan de sociale huisvestingsmaatschappijen. Hierdoor ontzorgen we de huisvestingsmaatschappijen van de taken die ze als de bouwheer heeft."

De CBO-oproep staat online en loopt tot 11 februari 2022. Projecten kunnen op locaties in bijna heel Vlaanderen: 65 van de 88 sociale huisvestingsmaatschappijen stellen (delen van) hun werkingsgebied beschikbaar.

Bekijk alle artikels uit Business