dinsdag 20 april 2021

Business: Illochroma Genk produceert Belgische mondmaskers onder naam Illocare (2 maart 2021)

Sinds kort ontwikkelt het Belgische bedrijf Illochroma, voornamelijk gekend als producent van drankflesetiketten, hun eigen chirurgische mondmaskers. En dat 100% op Belgische bodem. Voor deze nieuwe productietak werd de naam Illocare in het leven geroepen. "Illocare staat synoniem voor Made in Belgium, comfortabel én kwalitatief", zegt Daniel Defrenne van moederbedrijf Illochroma. "Door onze mondmaskers zelf te produceren in België, behouden we de controle over de uitzonderlijke kwaliteit en verkleinen we onze ecologische voetafdruk."

"Na een jaar te leven in de greep van de coronapandemie, kennen we allemaal de pijnpunten van goedkope, geïmporteerde mondmaskers: te korte, lange of loslatende elastieken, plastieken neuselementen die niet goed plooien, acné en huidirritatie ten gevolgen van wrijving met ruwe stof... Kortom: het tekort aan kwalitatieve mondmaskers is na al die tijd nog steeds groot. Daarom heeft Illochroma Illocare opgestart."

Een missie waarin ze inmiddels glansrijk zijn geslaagd. "Na evaluatie van de kwaliteit en het comfort van andere mondmaskers hebben we getracht een beter mondmasker te maken, gebaseerd op gebruikerservaringen en de Europese morfologie. Ondanks de iets grotere mondmaskerafmetingen en een stevig neusbrugje geniet je dankzij de mondmaskers van Illocare van maximaal comfort. Betere elastieken voorkomen dat de maskers te hard spannen."

De maskers zien er ook pak modieuzer uit, zonder in te boeten aan kwaliteit. "Ons gamma van gekleurde mondmaskers geeft dragers van elk geslacht en elke leeftijd een unieke uitstraling. Want comfort en bescherming hoeven absoluut niet saai te zijn."

Hiervan profiteren ook doelgroepen die op heden extra bescherming nodig hebben. Zo produceert Illochroma kleinere mondmaskers voor kinderen die hetzelfde hoge protectieniveau garanderen als maskers voor volwassenen. Het aandeel van kinderen in de verspreiding van het virus komt steeds sterker naar voren en dus besteedt Illochroma extra aandacht aan deze doelgroep, net als hun leerkrachten die elke dag in contact komen met een hele klas.

Met tien mondmaskermachines kunnen ze een hoge productiecapaciteit verzekeren. Daniel Defrenne: "Momenteel streven we naar een productiecapaciteit van 100 miljoen chirurgische mondmaskers per jaar. Hiermee creëren we tachtig jobs en in samenwerking met Bewel (Beschermde Werkplaatsen Limburg, n.v.d.r.) zijn deze werkplaatsen gevuld door de productiemedewerkers met een beperking."

Bij Illocare worden dagelijks dus heel wat mondmaskers geproduceerd, maar desondanks behoudt het bedrijf de controle over de kwaliteit van elk product.


Daniel Defrenne, Global Director R&D and Technology Illochroma en Tom Ketels, Commercieel Directeur Bewel
Foto: Illochroma / Illocare

Bekijk alle artikels uit Business