Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 1 maart 2024

Business: Crevits en Demir schieten festivals en evenementen te hulp (10 februari 2021)

De brede evenementensector, waaronder ook de festivalsector, heeft zwaar geleden onder de coronacrisis. Na de gemiste festivalzomer van vorig jaar zou een tweede gemiste festivalzomer zware economische en maatschappelijke gevolgen hebben. Maar ook de internationaal toonaangevende reputatie van de Vlaamse festivalsector zou een enorme klap krijgen. Vlaanderen staat internationaal bekend als festivalregio en beschikt over groot en klein organisatorisch talent in de eventsector.

Jaarlijks worden meer dan 280 festivals op Vlaamse grond georganiseerd. Samen zijn ze goed voor meer dan 5 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. De festivalsector is goed voor een omzet van 1 miljard euro, of ruim 25% van de totale omzet van de brede eventsector.

Daarom maakt de Vlaamse Regering op vraag van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir 10 miljoen euro vrij om de vele festivals in Vlaanderen aan te sporen zich voor te bereiden op een nieuw feestseizoen met de coronacrisis in het achterhoofd.

"Vlaanderen heeft de beste festivals in heel Europa", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. "Van grote festivals tot de intiemere niche-evenementen, het is in ieders belang dat de festivalzomer van 2021 op de best mogelijke manier kan doorgaan, voor organisatoren, voor bezoekers en voor de rest van Vlaanderen. Er is het economische aspect natuurlijk, maar ook en vooral het sociale: we snakken immers allemaal naar opnieuw samen veilig feest vieren. Ik zie het dan ook als onze taak om hen met gerichte steun te helpen om de coronacrisis het hoofd te bieden."

Om ervoor te zorgen dat events op een zo veilig mogelijke manier kunnen worden georganiseerd, zullen de organisatoren in Vlaanderen zich van hun creatiefste kant moeten laten zien. Daarom kunnen ze ook financiƫle steun krijgen via EventFlanders om hun event coronaproof voor te bereiden.

"We willen alle types festivals ondersteunen, zowel kleinere als grotere. Kleinere events met een totaal kostenplaatje van minimaal 250.000 euro kunnen op die manier rekenen op een steun van maximaal 75.000 euro, waar grotere spelers met budgetten van minimaal 7,5 miljoen euro kunnen rekenen op een ondersteuning tot 500.000 euro."

Deze steun kan (onder bepaalde voorwaarden) ook gecombineerd worden met de terugvorderbare voorschotten die Vlaams minister van Economie Hilde Crevits via het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) in het leven riep. Organisatoren van evenementen kunnen een stevig terugbetaalbaar voorschot vragen met een -verhoogd- plafond van 1,8 miljoen euro per onderneming.

Met de twee voorbije oproepen voor het terugbetaalbaar voorschot hebben 150 organisatoren voor 43 miljoen euro voorschotten ontvangen. In de vorige oproepen moest een organisator beschikken over een goedkeuring via het Covid Event Risk Model om aanspraak te kunnen maken op de voorschotten. "In deze derde oproep schrappen we die voorwaarde aangezien ze nu onmogelijk te realiseren is. Uiteraard moeten de events aan de op dat moment geldende maatregelen voldoen. Toeleveranciers en freelancers kunnen dankzij deze maatregelen ook uitkijken naar nieuwe activiteiten en inkomsten. Deze oproep staat open voor alle soorten van events: productvoorstelling van bedrijven, festivals, sportevenementen, culturele voorstellingen of vakbeurzen."

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: "Organisatoren van vakbeurzen, B2B-events, sport- en cultuurevents ondervinden een grote impact door de coronacrisis. Het is belangrijk om de volledige keten van ondernemingen in de eventsector in gang te trekken. Met het terugbetaalbaar voorschot voor de eventsector voorzien we in de nodige middelen om de motor in gang te krijgen en bieden we een verzekering op het risico om in onzekere tijden een evenement te organiseren."

Hoewel het weinig ruchtbaarheid kreeg werkt Demir sinds november via EventFlanders al samen met festivalorganisatoren, de eventsector en de experts van het coronacommissariaat aan de randvoorwaarden die een festivalzomer mogelijk moeten maken.


Bekijk alle artikels uit Business