donderdag 25 april 2024

Business: LRM, stad Genk en KU Leuven investeren 40 miljoen euro in NV Thor Park (20 december 2020)

Op het Genkse Thor Park is vandaag al een unieke cocktail beschikbaar van technologisch onderzoek, talentontwikkeling en industriële bedrijvigheid. Dat komt door de aanwezigheid van onderzoeksinstelling EnergyVille, de startup hub IncubaThor, de T2-campus en het tot conferentiecentrum gerenoveerde hoofdgebouw Thor Central.

LRM, Stad Genk en KU Leuven richten nu samen NV Thor Park op en investeren 40 miljoen euro om de campus te laten doorgroeien. Het AGB Genk brengt gronden in, terwijl LRM een gelijkwaardige inbreng in cash doet, samen dus goed voor 40 miljoen aan investeringen. KU Leuven investeert 500.000 euro. Thor Park wil zich in de komende jaren verder ontwikkelen tot een magneet voor innovatieve bedrijven, met belangrijke focus op de energie- en maaksector. Die opdracht belandt bij Joris Merckx, die aangesteld werd als algemeen directeur, en zijn managementteam. Aan het hoofd van de nieuwe vennootschap komt de heer Joris Merckx (56j), die de functie van algemeen directeur zal opnemen. Hij kwam als sterkste kandidaat uit een openbare selectieprocedure, onder leiding van het selectiebureau Bakker & Partners.

Het Thor Park in Genk, goed voor 89 hectare, is een globaal herbestemmingsproject op de voormalige mijnsite van Waterschei (Genk). De site wordt onder impuls van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, Stad Genk en KU Leuven getransformeerd naar een hotspot voor slimme maakindustrie, energie en innovatie.

De inspanningen tot op vandaag hebben er toe geleid dat zowel de belangrijkste Vlaamse kennispartners op gebied van industriële technologische innovatie als de belangrijkste opleidingspartners actief zijn op de site. Zo huisvest de site enerzijds de gerenommeerde onderzoeksinstelling EnergyVille, waar onderzoekers van imec, VITO, KU Leuven en UHasselt de krachten bundelen rond thema’s als hernieuwbare energie, efficiënte gebouwen en smart grids. Thor Park is de allereerste regelluwe zone van Vlaanderen, wat kansen biedt voor bedrijven en onderzoekers. In het IncubaThor-gebouw worden jonge bedrijven begeleid die focussen op Smart Energy, Innovation & Technology. Op de T2 campus kunnen leerlingen, werknemers, ondernemers en werkzoekenden kiezen uit meer dan 300 opleidingen in techniek en technologie. Het imposante hoofdgebouw tenslotte, werd door stad Genk getransformeerd naar een succesvol business- en activiteitencentrum onder de naam Thor Central.

Tegen eind 2022 zal ook het aangekondigde slimme maakgebouw klaar zijn. Dit project van stad Genk, LRM, POM-Limburg, KU Leuven, Flanders Make en SIRRIS zal naast kantoor- en productieruimten voor maakbedrijven, onder meer ook labo’s aanbieden waar processen voor digitalisering en robotisering uitgewerkt en uitgetest worden.

Thor wordt ontwikkeld volgens een hoogwaardig kwaliteitsconcept op gebied van architectuur en omgevingsaanleg, met veel aandacht voor duurzaamheid en parkbeheer.

Met de belangrijkste fundamenten en bouwstenen op hun plaats, beslisten de projectpartners LRM, stad Genk en KU Leuven om een versnelling hoger te schakelen in de uitbouw van het Thor Park.

De nieuwe ontwikkelingsvennootschap NV Thor Park wordt boven de doopvont gehouden, als overkoepelende vennootschap voor de algemene ontwikkeling van de site. Zij zal twee dochterondernemingen hebben: NV Incubathor en NV Mothor. Vanuit deze structuur zal nauw samengewerkt worden met de andere projecten en vennootschappen op de site: SON EnergyVille, NV T2 Campus en NV Meet (Thor Central).

Tom Vanham, algemeen directeur LRM, wordt eveneens voorzitter van nieuwe NV Thor Park: "Het is de bedoeling om het Genkse Thor Park naar een volgend ontwikkelingsstadium te brengen. Deze voormalige mijnsite heeft al een indrukwekkende transformatie achter de rug dankzij alle partners die actief zijn op de site. LRM investeert nu 20 miljoen euro om de campus te laten doorgroeien naar een krachtig open technologie-ecosysteem waar duurzame bedrijfsinnovatie ondersteund kan worden en nieuwe business kan ontwikkeld worden. De bestaande projecten op de site werden in hoofdzaak gerealiseerd door publieke partners. Het heeft een unieke mix van kennispartners, onderzoekers en opleidingspartners opgeleverd, die we als hefboom willen inzetten om meer private bedrijven naar de site te brengen. Vooral bedrijven in de maakindustrie en energiesector zullen zich hier thuis voelen."

Wim Dries, burgemeester van stad Genk: "Het Genkse stadsbestuur kocht de site van de voormalige mijn van Waterschei in 2007 van LRM met de duidelijke intentie er een hoogwaardig technologiepark van te maken. De afgelopen 13 jaren werden tientallen projecten gerealiseerd en werd een scherpe inhoudelijke visie uitgewerkt. Daarmee legden we stevige fundamenten voor de verdere uitbouw van een mooie toekomst voor het Thor Park. Ondertussen verzamelden we de nodige partners om samen met ons deze mooie site verder te ontwikkelen. De tijd is nu rijp om een doorstart te maken met de herstructurering van de bestaande vennootschap en de aanstelling van een team dat onder leiding van een nieuwe algemeen directeur die de dagelijkse leiding van deze boeiende site voor zijn rekening zal nemen."

Koen Debackere en Michael De Blauwe, KU Leuven: "KU Leuven engageert zich sinds 15 jaar enthousiast voor de ontwikkeling van het Thor Park, samen met de stad Genk, met LRM en met onze partners (imec, UHasselt en VITO). Met de speerpunten energie (via EnergyVille) en slimme maakindustrie bouwen we de Genkse Triple Helix actief uit waarbij wetenschap, innovatie en economie elkaar vinden, versterken en versnellen. Op die manier zal Thor Park meespelen in de frontlinie van de grote maatschappelijke en economische transities waar we allen, niet in het minst onze bedrijven, voor staan. Met het aantreden van Joris Merckx en zijn team trekken we voluit de kaart van vernieuwing en verduurzaming van het economisch weefsel in en rond Genk."


Bekijk alle artikels uit Business