donderdag 21 januari 2021

Business: 190 miljoen euro voor de relance van de Vlaamse arbeidsmarkt (14 december 2020)

De Vlaamse regering en de Vlaamse sociale partners hebben een VESOC- akkoord gesloten over de relance van de Vlaamse arbeidsmarkt. Met het plan Alle hens aan dek wordt 190 miljoen euro extra uitgetrokken voor een krachtige, duurzame relance en transformatie van de Vlaamse arbeidsmarkt. Het nieuwe ambitieuze akkoord focust op drie prioriteiten: een opleiding- en loopbaanoffensief, een inclusieve en mensgerichte digitalisering en een strategie gericht op een duurzame tewerkstelling voor iedereen.

"Het is alle hens aan dek voor de relance van onze arbeidsmarkt. We investeren 190 miljoen euro in een opleiding- en loopbaanoffensief, digitalisering en duurzaam werk voor iedereen. Verschillende acties moeten onze arbeidsmarkt opnieuw in rustige wateren krijgen én tegelijk sterker maken", zegt minister Hilde Crevits

De coronacrisis heeft onze arbeidsmarkt uit het lood geslagen. Net nadat de Vlaamse regering en de Vlaamse sociale partners het akkoord hadden gesloten om 120.000 extra Vlamingen aan de slag te helpen en we het doel van 76% werkzaamheidsgraad behaald hadden, brak de coronacrisis los. De Vlaamse werkloosheid steeg met ongeveer 20.000 personen en sinds maart zitten de vacaturecijfers steeds onder het gemiddelde aantal van vorig jaar. In november 2020 daalden de vacaturecijfers nog met 18,6% tegenover november vorig jaar. Ondertussen bevinden we ons in een tweede, maar lichtere lockdown en blijft het virus zijn schaduw werpen over een herstel van de arbeidsmarkt.

De Vlaamse regering en de Vlaamse sociale partners zijn vastberaden om de gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt aan te pakken en tegelijk te blijven focussen op de structurele knelpunten van onze arbeidsmarkt. Het plan omvat daarom acties gericht op korte termijn maar eveneens acties en strategieën voor de lange termijn.


Bekijk alle artikels uit Business