Nieuws uit Limburg - Persberichten - Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 13 september 2025

Business: Limburgers hebben goesting en ideeën (25 april 2016)

In het eerste kwartaal van 2016 telt Limburg 1.683 startende ondernemers, een stijging van 15,35% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 (toen 1.459 starters). Dat blijkt uit de nieuwe Startersatlas van UNIZO, Graydon en UCM.

De cijfers voor het eerste kwartaal zijn voorlopige cijfers, waardoor het uiteindelijke aantal nog enkele procentpunten hoger zal liggen. Limburg zet daarmee de beste score van alle Belgische provincies neer. Antwerpen (10,77%) en Oost-Vlaanderen (10,32%)vervolledigen de top 3. In heel Vlaanderen stijgt het aantal starters met 8,5% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar; voor heel België wordt een voorlopige stijging van 6,47% opgetekend.

"De sterke stijging van het aantal starters toont aan dat Limburg nog goesting, ideeën en veerkracht kent. Laten we het ondernemersinitiatief in onze provincie dan ook alle kansen geven”, zegt Bart Lodewyckx, directeur van UNIZO Limburg.

"Over heel het jaar 2015 noteren we in Limburg een lichte stijging van 1,86% in het aantal starters, van 5.758 in 2014 naar 5.865 in 2015."

In heel België situeert meer dan 1 op 3 starters (38%) zich in
de dienstensector, goed voor 31.659 nieuwe ondernemingen. Binnen de diensten zijn de zakelijke diensten (8.290 starters) en immobiliën (6.779) het populairst. De vrije beroepen halen met 13.040 starters een aandeel van 16%. De medische vrije beroepen zijn het sterkst vertegenwoordigd met in totaal 8.605 starters. Na de diensten en de vrije beroepen volgt de bouwsector met een
aandeel van 8.998 starters en de detailhandel met een aandeel van 7.572 startende ondernemers.

In heel België vinden we de hoogste overlevingsgraad bij de vrije beroepen. Van alle starters die in deze sector 5 jaar
geleden werden opgericht, is vandaag nog 85,3% actief. Ook de industrie haalt een hoge overlevingsgraad van 75,9%. Van de starters in de groothandel, bouw en dienstensector overleven tussen de 72% en 73,6% na 5 jaar. De laagste waarden inzake overlevingsgraad vinden we bij de horeca: daar overleeft slechts de helft (55,2%) de eerste 5 jaar (met wel een groot verschil tussen de eet- en drinkgelegenheden met 54,0% en de verschaffers van accommodatie met 79,4%). Als we de tijdshorizon verlengen tot 10 jaar (tot 2006) overleeft slechts 35,7% in de horecasector.

Bekijk alle artikels uit Business