Toenemende nood aan extra opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen

woensdag 22 mei 2024

Bree: Jarige brouwerij Cornelissen in Opitter opent belevingscentrum in schuur (15 mei 2024)

Op 16 mei geeft brouwerij Cornelissen in Opitter het startschot van haar 165-jarig jubileum. Al sinds de jaren 1800 brouwt de familie Cornelissen bier en sinds 1859 doet ze dat in Opitter. De biertuin aan het Itterplein zal donderdag de eerste gasten verwelkomen vanaf het symbolische tijdstip van 16.50 uur. Iets later zal de aanpalende schuur, die na een grondige renovatie werd omgevormd tot een eventlocatie, plechtig worden ingehuldigd. Jef Cornelissen Jr (43), CEO van de gelijknamige Limburgse familiebrouwerij, zal van de gelegenheid ook gebruik maken om een lokale schutterij, die al bijna 100 jaar klant is, in de bloemetjes te zetten.

Brouwer Jef Cornelissen kijkt enorm uit naar de feestelijkheden: "Vanaf 16/5 zal in de gerenoveerde schuur, zowel bij een stralende zon als bij minder gunstig weer, kunnen genoten worden van allerlei activiteiten. Samen met de uitbaters van de zomerbar hebben we een goedgevulde kalender in elkaar gebokst: DJ-sets, concerten, stand-up comedyoptredens tot en met een nostalgisch oldtimer-evenement. Het uitgangspunt is eenvoudig: door mensen samen te brengen willen we het sociale weefsel in onze streek versterken."

​Donderdagavond wordt ook Schutterij Sint-Servatius uit Ophoven in de bloemen gezet. "In het archief van de brouwerij hebben wij een factuur uit 1934 teruggevonden voor de levering van 100 kratten PAX Pils," legt Jef Cornelissen uit. "Zo'n exceptionele klantentrouw mag gevierd worden."
Evenementenkalender biertuin en evenementenschuur
17 mei: DJ-set DWR
18-20 mei: Kermis Opitter
25 mei: Dorpsvrienden
26 mei: Bokkerieje
31 mei: Pilsje dabei
1 juni: Komedie
6 juni: Unizo-activiteit
7 juni: Afterwork
21 juni: Twogether
7 juli: Oldtimerrit
12 juli: inzetten b(r)ouwverlof
20 juli: Bernd XXL
3 augustus: Stal 2.0
10 augustus: Maxx live
15 augustus: Pax band
17 augustus: Oldimama
1 september: Dorpsvrienden
6-7 september: Oktoberfest
6 oktober: ledenfeest Oldimama
31 oktober: Among the Saints
21-22 december: Kerstdorp


Authenticiteit is heel belangrijk in de Opitterse brouwerij. De gist waarmee de Cornelissen-bieren worden gemaakt, wordt ter plaatse nog steeds zelf gekweekt vertrekkende van de originele oerstam. Ook het hoogkwalitatief water, dat vanop een diepte van 160 meter uit de Ittervallei wordt opgepompt, speelt een essentiƫle rol.

De jaarlijkse productie bedraagt ca. 35 000 hectoliter. Het assortiment van brouwerij Cornelissen telt zes strategische biermerkenfamilies: Herkenrode (Cister, Noctis en Vesper), Limburgse Witte, King Mule IPA, Kriekenbieren, Sint-Gummarus en de kwaliteitspilsen PAX Pils en Ops-Ale.

Bij Cornelissen zijn op dit ogenblik 30 medewerkers aan de slag. Met de ingebruikname van het belevingscentrum zullen er vier arbeidsplaatsen bijkomen.Foto: Brouwerij Cornelissen Opitter - Bree

Bekijk alle artikels uit Bree