Borgloon: Sint-Odulphuskerk in Borgloon wint publieksprijs (8 oktober 2022)
Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent de Onroerenderfgoedprijs 2022 toe aan het Steen in Antwerpen. De Sint-Odulphuskerk in het Limburgse Borgloon wint de publieksprijs op basis van een poll waaraan meer dan 10.000 mensen deelnamen.
De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De zevende editie van de prijs stond in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is. Uit 38 kandidaten nomineerde een externe jury het Steen in Antwerpen, de Sint-Odulphuskerk van Borgloon en de oude stadsfeestzaal van Mechelen als laureaten. Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro. De winnaar ontvangt daarbovenop 12.500 euro, dus 15.000 euro in totaal.
De Sint-Odulphuskerk gaat terug tot vroeg-romaanse tijden. Vanaf 1366 legden de prins-bisschoppen van Luik er hun eed af. Vandaag wil de kerk een belangrijke rol in de plaatselijke gemeenschap blijven spelen. Maar dan wel op een heel andere manier, met de focus op sociale, culturele en ruimtelijke inbedding.
Tegenwoordig is de kerk naast een vrij toegankelijk gebedshuis ook een ontmoetingsplaats, een vergader- en tentoonstellingsruimte, een plaats voor bezinning en cultuur. Het maakt van de Sint-Odulphuskerk een hernieuwde centrumplek in het landelijke Borgloon, geholpen door de haast symbolische inplanting van de kerk. In het hooggelegen centrum van de kleine stad is er een duidelijke visuele link met de pastorie, de oude stadsmuur, de huizen op het marktplein en het omliggende landschap.
De recente restauratie omvat de kerk, kloostergang, sacristie, kapittelzaal en de crypte. Veel aandacht ging naar de herwaardering het interieur, dat een eclectische mix van stijlen vertoont. De romaanse soberheid van het middenschip wordt opnieuw sterker benadrukt, terwijl de neoromaanse kleurenpracht in de zijbeuken en de koren een haast byzantijnse sfeer creƫert. De HALO is een knappe hedendaagse toevoeging van architect Gijs Van Vaerenbergh. Deze gigantische aureool connecteert alle delen van de kerk met elkaar, en symboliseert zo haar verbindende kracht.
Daarnaast is er werk gemaakt van een nieuwe visie als Open Kerk. Bezoekers en omwonenden worden als het ware uitgenodigd om de kerk tot de hunne te maken.
Onroerenderfgoedprijs 2022: De Sint-Odulphuskerk in Borgloon wint de publieksprijs
Foto: Persdienst kabinet minister Matthias Diependaele