Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 september 2023

Borgloon: Groen licht voor restauratie Clerinx-orgel in Sint-Odulphuskerk in Borgloon (6 juli 2021)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van de Clerinx-orgel in Sint-Odulphuskerk in Borgloon. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 469.717,64 euro toe.

Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis.

"De orgelkast in deze kerk zal door de restauratie terug zichtbaar zijn voor de bezoekers. Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Zo ook de orgels in onze rijkelijk van kunstschatten voorziene kerken. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren."

In de Sint-Odulphuskerk bevinden zich een Clerinx-orgel uit 1861, gebouwd in een oudere orgelkast uit 1652, en een klokkenspel met 28 klokken. De kerk zelf werd recent gerestaureerd en nu is het de beurt aan het orgel, de kers op de taart. Het doksaal wordt verbouwd en het orgel krijgt een volledige restauratie.

De prachtig gesculpteerde orgelkast is sinds het begin van 20ste eeuw tot nu nauwelijks zichtbaar geweest voor de kerkbezoeker door de verdoken opstelling. Door een hernieuwde opstelling op de vermoedelijk oorspronkelijke locatie in de kerk zullen het orgel de orgelkast opnieuw bekendheid krijgen.

Bekijk alle artikels uit Borgloon