vrijdag 18 juni 2021

Borgloon: Minister Demir erkent 109,4 ha extra als natuurreservaat in Limburg (8 januari 2020)

Limburg beschikt sinds kort over 109,4 hectare bijkomend natuurreservaat. Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir heeft op minder dan drie maanden tijd alle nog hangende natuurerkenningsdossiers weggewerkt. Door de erkenning van in totaal 51 bijkomende gebieden als natuurreservaat komt in gans Vlaanderen 682,5 ha natuur extra onder effectief natuurbeheer bij natuurverenigingen Natuurpunt, Limburgs Landschap, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en Durme. Door deze erkenning ontvangen de verenigingen vanaf 2020 jaarlijks beheersubsidies.

Voor Limburg gaat het om 10 bijkomende gebieden met een totale oppervlakte van 109,4 hectare, beheerd door Natuurpunt, Limburgs Landschap en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.

"Op dit moment beheren talloze verenigingen samen al meer dan het dubbele in oppervlakte natuurreservaat dan de Vlaamse overheid zelf. Door de erkenning komen zij jaarlijks in aanmerking voor middelen om de natuurkwaliteit van de gebieden verder te verhogen", zegt Demir. "Niet alleen wordt het prachtige groen in onze mooie provincie Limburg hiermee versterkt, het is ook een erkenning voor het goede werk dat de drie verenigingen in onze provincie verzetten als het gaat over natuurbeheer." Het kan gaan om verlaten akkers die omgevormd worden naar soortenrijk grasland of bos; maar evengoed om een bestaand bos dat nu een meer natuurgericht beheer krijgt.


Bekijk alle artikels uit Borgloon