Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 15 juli 2024

Bilzen: De Demerroute (F70) is de eerste volledig bewegwijzerde fietssnelweg in Limburg (8 mei 2024)

De F70 fietssnelweg verbindt Bilzen met Hasselt. De afgelopen jaren investeerden het provinciebestuur, de lokale besturen en Vlaanderen veel in de fietsinfrastructuur op deze route waardoor het veilig en comfortabel fietsen is op deze fietssnelweg. De uitbouw van het Limburgse fietssnelwegennetwerk beperkt zich echter niet enkel tot het aanleggen en verbeteren van fietsinfrastructuur. Fietssnelwegen moeten ook leesbaar zijn om het comfort én de veiligheid van de gebruiker te verhogen. Daarom heeft de provincie Limburg de volledige F70 voorzien van signalisatie.

Om de fietssnelwegen herkenbaar en leesbaar te maken op het terrein, werkten de Vlaamse provincies een routetaal-handboek uit, dat over heel Vlaanderen wordt toegepast, zodat de leesbaarheid van de fietssnelwegen overal identiek is. Fietsers kunnen zo hun weg makkelijker terugvinden, kunnen hun reistijd efficiënter plannen door de kortste weg te nemen. Daarnaast helpt het visuele aspect ook om niet alleen de fietssnelwegen te promoten, maar ook om de populariteit van fietsen te vergroten door mensen bewust te maken van de beschikbare routes en hen aan te moedigen deze te gebruiken.

De F70 is de eerste fietssnelweg in Limburg die volledig bewegwijzerd is. Deze fietssnelweg, ook gekend als de Demerroute, loopt van Bilzen door Diepenbeek naar Hasselt en is 25 kilometer lang. De fietssnelweg verbindt belangrijke punten als Bilzen centrum, Beverst, de universitaire campus in Diepenbeek, Provinciehuis, park H, Kapermolen, Prinsbeemden en Kuringen.

Gedeputeerde Bert Lambrechts: "Door het aanbrengen van signalisatie verhogen we de herkenbaarheid en het gebruikscomfort van de fietssnelweg. Zo zorgen we voor een betere rijervaring en trekken we op termijn meer mensen over de streep om hun auto te laten staan en te kiezen voor de fiets. Uiteraard blijven we ook investeren in de fietsinfrastructuur van de Demerroute met onder andere de aanleg van de missing link Prinsbeemden. De stad Hasselt zal die aanleggen met subsidies van de provincie en Vlaanderen. Zo groeit ook deze F70
steeds meer uit tot een volwaardige fietssnelweg."Foto: Communicatie provincie Limburg

Bekijk alle artikels uit Bilzen