Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 15 juli 2024

Bilzen: Nieuwe fusienaam: Bilzen-Hoeselt (15 oktober 2023)

Bilzen-Hoeselt wordt de nieuwe naam van de fusiestad tussen Bilzen en Hoeselt. Dat hebben de inwoners beslist. Tijdens een verrassende voorstelling vol humor en met ondersteuning van lokale verenigingen werd de nieuwe naam op zondag 15 oktober onthuld. Deze naam is een belangrijk onderdeel van de officiële fusiebeslissing, die komende dinsdag op beide gemeenteraden voorligt.

Tussen 25 september en 9 oktober konden alle inwoners van Hoeselt en Bilzen vanaf 12 jaar stemmen op de nieuwe naam van de fusiestad. Ze konden kiezen uit vier opties: Bilzen-Hoeselt, Biesen, Bivelen of Demershoven. Deze shortlist werd eerder bepaald door beide schepencolleges, die zich in deze keuze lieten bijstaan door een adviesgroep met vertegenwoordigers uit beide gemeenten. Bilzen-Hoeselt kwam als winnaar uit de bus.

"De inwoners hebben behoorlijk vlot gestemd, 26,4% sprak een voorkeur uit. 57% van de stemmen ging naar Bilzen-Hoeselt. De overige namen Biesen, Demershoven en Bivelen scoorden resp. 33, 7 en 3%. We kunnen dus spreken van een duidelijke winnaar. Het waren spannende weken, want ook wij kwamen het resultaat pas tijdens het onthullingsevenement te weten. Het was immers een bewuste keuze om de inwoners te laten bepalen in welke stad ze vanaf 2025 willen wonen. Nu de beslissing gevallen is, kunnen we verder werken aan de toekomst en uitkijken naar de officiële bekrachtiging van de fusie tijdens de gemeenteraden aankomende dinsdag", vertellen burgemeesters Bruno Steegen (Bilzen) en Werner Raskin
(Hoeselt).

Gasten werden stijlvol ontvangen op de evenementenweide van Alden Biesen. Receptietafels, bloemen, een rode loper, lange jurken, … alles deed denken aan een klassiek trouwfeest. Een bruid als vertegenwoordiging van Hoeselt stapte tijdens een hartverwarmende voorstelling in het huwelijksbootje met een bruidegom uit Bilzen. Niet zonder slag of stoot, maar wel met wederzijds vertrouwen en een sterke vastberadenheid om er iets moois van te maken.

Op 17 oktober ligt de officiële fusiebeslissing, waarvan de nieuwe naam deel uitmaakt, voor op beide gemeenteraden. Vanaf dan wordt de verloving officieel en zal het Vlaams Parlement de fusie per decreet vastleggen. Vanaf 1 januari 2025 houden Bilzen en Hoeselt op met bestaan en neemt Bilzen-Hoeselt als fusiestad alle rechten en plichten over.Bilzen-Hoeselt wordt de nieuwe naam van de fusiestad tussen Bilzen en Hoeselt. Dat hebben de inwoners beslist. Tijdens een verrassende voorstelling vol humor en met ondersteuning van lokale verenigingen werd de nieuwe naam op zondag 15 oktober onthuld. Deze naam is een belangrijk onderdeel van de officiële fusiebeslissing, die komende dinsdag op beide gemeenteraden voorligt. Foto: Communicatie Bilzen

Bekijk alle artikels uit Bilzen