Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

maandag 15 juli 2024

Bilzen: Onroerenderfgoedgemeente Bilzen (23 mei 2023)

Bilzen is een nieuwe onroerenderfgoedgemeente. "Steeds meer lokale besturen maken eigen plannen voor het behoud van hun erfgoed. Daarmee geven ze een duidelijk signaal dat de zorg voor het bouwkundig, archeologisch en landschappelijk erfgoed erg belangrijk voor hen is",zegt minister Diependaele. "Samen met het agentschap Onroerend Erfgoed merk ik dat de wil bij de gemeenten om samen te werken groot is. Vanuit Vlaamse kant beschouwen we hen dan ook als bevoorrechte partners bij het nemen van beslissingen. Dat is geweldig nieuws voor het lokale erfgoed."

Een erkende onroerenderfgoedgemeente voert een eigen onroerenderfgoedbeleid. Ze neemt een aantal bevoegdheden over van het agentschap Onroerend Erfgoed, zoals de aktename van archeologienota’s, het behandelen van meldingen van archeologisch onderzoek en bepaalde toelatingen van beschermd erfgoed. In totaal zijn er nu 25 erkende onroerenderfgoedgemeenten in Vlaanderen.

"Bilzen diende een uitgebreide en goed onderbouwde beleidsvisie in. Het is duidelijk dat de stad er helemaal voor wil gaan. Via de erkenning wil Bilzen nog sterker inzetten op een eigen lokaal onroerenderfgoedbeleid."

Zo zal Bilzen actief inzetten op de restauratie, herbestemming en het onderhoud van haar historisch patrimonium. De stad neemt erfgoed mee in het ruimtelijk beleid en ziet het als een belangrijke motor voor toerisme. Een groepsabonnement bij Monumentenwacht moet eigenaars ondersteunen bij hun beheer.

Schepen Pieter Nelissen: "Bilzen heeft een rijk patrimonium. Denk aan de bandkeramische nederzetting van Rosmeer, die kreeg recent een plaats in de Canon van Vlaanderen. Verder zijn er de abdij van Munsterbilzen en uiteraard de Landcommanderij Alden Biesen met haar unieke boomgaardenlandschap. We koesteren dit rijke verleden en voeren tegelijk een actief erfgoedbeleid."

Bekijk alle artikels uit Bilzen