Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 13 augustus 2022

Bilzen: Frieda Brepoels uit Bilzen voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT (24 januari 2022)

De leden van de Raad van Bestuur van de VRT hebben vandaag op een extra Raad van Bestuur Frieda Brepoels verkozen als nieuwe voorzitter. De Vlaamse regering had haar hiervoor in december voorgedragen. Frieda Brepoels volgt Luc Van den Brande op, hij was sinds januari 2010 voorzitter van de Raad van Bestuur.

De voorzitterswissel zorgt ook voor een herschikking van de Raad van Bestuur. De extra Raad van Bestuur werd voorafgegaan door een buitengewone Algemene Vergadering en een Raad van Bestuur waar Luc Van den Brande afscheid nam als voorzitter en bestuurder. Hij wordt als bestuurder opgevolgd door Marc De Clercq, ere-vicerector van de Universiteit Gent. Ook het eervol ontslag van raadslid Stefaan D'haeze maakt plaats voor Frieda Brepoels.

Frieda Brepoels, voorzitter Raad van Bestuur: "Ik ben erg vereerd dat ik de komende jaren als voorzitter van de VRT, samen met alle collega-bestuurders, met gedelegeerd bestuurder Frederik Delaplace en zijn directiecollege, maar vooral ook gesteund door de professionaliteit van alle VRT-medewerkers, mag meewerken aan een ambitieus veranderingstraject voor de openbare omroep. De VRT staat immers voor stevige uitdagingen die mits een slimme aanpak kunnen zorgen voor enorme opportuniteiten. De verwachtingen van de Beheersovereenkomst zijn hooggespannen: te behouden wat goed is en bij te sturen waar het nog beter kan. De uitdaging is te mooi om ze niet met vol enthousiasme aan te pakken. Als voorzitter volg ik Luc Van den Brande op. Hij was 12 jaar voorzitter van de Reyerslaan. Ik wil hem hartelijk danken voor zijn jarenlange inzet voor een sterke publieke omroep."

Frieda Brepoels, voorzitter Raad van Bestuur: "Vanaf het moment dat de pers berichtte dat ik zou voorgedragen worden als voorzitter van de VRT, kon ik in de vele reacties en felicitaties er niet naast kijken hoe verweven Vlaanderen is met de openbare omroep.
In een tijd waar we in de veelheid van informatie vaak zoekende zijn naar kwaliteitsvolle en dus ook correcte informatie, kreeg ik veel warme berichten over het belang van de omroep. Sommigen gaven ook kritische bedenkingen als aandeelhouder vanuit een eerlijke bezorgdheid over en een sterke betrokkenheid met de VRT. Alvast interessante input om mee aan de slag te gaan."

INFO
Frieda Brepoels (Mopertingen, 1955) studeerde architectuur aan het Provinciaal Hoger Architectuurinstituut in Hasselt. In 1982 startte ze haar politieke carrière in Bilzen als schepen. Nadien was ze onder meer gedeputeerde van de provincie Limburg, fractieleider in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, Europees parlementslid, ondervoorzitter van N-VA en burgemeester van Bilzen. Naast de politiek was Frieda Brepoels Voorzitter van de Vlaamse Waterweg en bestuurder in verschillende raden van bestuur rond klimaat, duurzame energie en afval. Op dit ogenblik is ze ondervoorzitter van de Limburgse reconversiemaatschappij, bestuurder in AZ Vesalius en het ziekenhuisnetwerk ZW Limburg en bestuurder in het Vlaams Cultuurcentrum De Brakke Grond in Amsterdam.


Nieuwe samenstelling van de Raad van Bestuur

Frieda Brepoels (voorzitter)
Rozane De Cock (ondervoorzitter)
Philippe Beinaerts
Bart Caron
Marc De Clercq
Eric Deleu
Jan Huijbrechts
Geneviève Lombaerts
Nico Moyaert
Dirk Sterckx
Charlotte Verhaeghe
Lynn Wesenbeek


Bekijk alle artikels uit Bilzen