Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

woensdag 17 augustus 2022

Bilzen: Bilzen plaatst 40 luchtreinigers in stedelijke klaslokalen (15 december 2021)

Toen er twee weken geleden tot 50 klassen dienden gesloten te worden omwille van Covid-19-besmettingen, besliste het stadsbestuur om over te gaan tot aankoop van luchtreinigers om zo de verspreiding van het virus af te remmen. Vandaag plaatsten burgemeester Johan Sauwens en schepen van Onderwijs Emile Degrève de eerste toestellen in de stedelijke basisschool in Martenslinde.

Het zijn toestellen die meer dan 95% van de lucht zuiveren (tot 5x per uur). Ze werken op basis van HEPA filters en ionisatietechniek. Naast de bestrijding van het coronavirus worden ook andere virussen, bacteriën, fijn stof, … enz. uit de lucht gehaald, hetgeen de luchtkwaliteit in de drukke klaslokalen enorm verbetert. Naast ventilatie, vaccinatie en mondmaskers is dit een erg belangrijk middel in de bestrijding van de pandemie. In de lente-en zomerperiode haalt het ook de gras- en boompollen uit de lucht. De toestellen blijven dus altijd inzetbaar.

"Naast Martenslinde zullen ook de basisscholen van Munsterbilzen, Hoelbeek, Hees en Mopertingen luchtreinigers krijgen. Aan de scholen van de andere onderwijsnetten zal aangeboden worden om mee in te stappen in een groepsaankoop", zegt schepen Emile Degrève.

Op voorstel van prof. Blocken zal er in Bilzen een wetenschappelijk onderzoeksproject worden opgestart in de stedelijke scholen waarbij de juiste effecten van de plaatsing van de luchtreinigers worden gemeten. Preventieadviseur Kris Vranken zal vanuit de stad het project coördineren.Deze ochtend werden de eerste luchtzuiveringstoestellen geplaatst in de stedelijke basisschool van Martenslinde. Dit om de verspreiding van het coronavirus in scholen af te remmen.
Foto: Communicatie stad Bilzen

Bekijk alle artikels uit Bilzen