woensdag 27 oktober 2021

Bilzen: Dak- en thuislozenproject Cabrio start in Bilzen en Tongeren (13 april 2021)

Dak- en thuisloosheid speelt zich niet alleen af in Brussel of Antwerpen, ook in kleinere steden en landelijke gemeenten. Ook Bilzen en Tongeren worden met dit probleem geconfronteerd. Beide steden slaan nu de handen in elkaar om deze problematiek aan te pakken.

Ze stappen in het in CABRIO-project. CABRIO bestaat uit een team van hulpverleners uit verschillende diensten en disciplines die samenwerken om dak- en thuislozen aan een nieuwe thuis te helpen.

"Voor velen is de stap naar hulp te groot", zegt Theo Christoffels, coördinator van Cabrio. "Ze schamen zich of hebben in het verleden negatieve ervaringen met de hulpverlening gehad. Ook in Bilzen en Tongeren zien we deze doelgroep opduiken."

Na positieve ervaringen in Pelt en Sint-Truiden, zetten ook Bilzen en Tongeren de schouders onder het Cabrio-project.

"Dakloosheid is niet alleen een probleem van grote steden. Ook in Tongeren is dit een spijtige realiteit. De voorbije maanden zagen we het aantal daklozen in onze stad stijgen tot 15 personen of meer. Vaak ligt een verslavingsproblematiek aan de basis hiervan. Vooral in de huidige coronatijd is dit een bijzonder kwetsbare groep. De coronamaatregelen maken het informele en het helpende netwerk voor deze mensen almaar brozer. Dit kan uiteindelijk escaleren in een uithuiszetting. Ook intra-familiale conflicten laten mensen wel eens op straat belanden. We pakken deze zware problematiek aan. Een straathoekwerker zal personen zonder huisvesting van zeer dichtbij opvolgen. Voor crisissituaties wordt noodopvang gegarandeerd. Behoorlijke huisvesting blijft een recht voor iedereen", zegt Jos Schouterden, schepen van Sociale Zaken Tongeren.

Een Cabrio-team bestaat uit veldwerkers van verschillende diensten. Voor Cabrio Bilzen en Cabrio Tongeren gaat het om hulpverleners van de twee OCMW’s, verslavingszorg (ZorGGroepZin), psychiatrische thuiszorg (Mobiel Herstelteam Noolim), Beschut Wonen (De Overstap), woonbegeleiding (CAW Limburg) en een straathoekwerker van het Limburgs Steunpunt Straathoekwerk (LiSS door CAW Limburg).

OVER CABRIO
Cabrio is een intersectoraal en multidisciplinair team dat werkt met dak- en thuislozen in Bilzen, Pelt, Sint-Truiden en Tongeren. Het gaat om mensen die weinig of geen persoonlijke of hulpverleningscontacten hebben. Cabrio zoekt dak- en thuislozen in hun leefomgeving op en helpt hen daar op maat. In 2020 bereikt Cabrio in 2 gemeenten 56 dak- en thuislozen.


Bekijk alle artikels uit Bilzen