Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 9 december 2023

Beringen: Rode Kruis-Vlaanderen opent nieuw donorcentrum in Beringen (7 april 2023)

Vandaag opende Rode Kruis-Vlaanderen voor het eerst sinds 2019 een nieuw donorcentrum: een vaste plaats waar je bloed en plasma kan geven. Het nieuwe centrum ligt in Beringen (Koolmijnlaan 142) en is daarmee het tweede van Limburg, na Genk. Rode Kruis-Vlaanderen telt nu in totaal 14 donorcentra en wil daarmee vooral een antwoord bieden op de sterk stijgende vraag naar plasma.

"In 2023 mikken we met het centrum in Beringen op een 4.000-tal plasmadonaties. Die extra Limburgse boost is broodnodig, want de hoeveelheid plasma die we moeten ophalen, gaat tegen 2025 met 10 procent stijgen", verduidelijkt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Plasma wordt enerzijds gebruikt om rechtstreeks toe te dienen aan patiënten - bijvoorbeeld personen met stollingsstoornissen of heel ernstige brandwonden - en anderzijds wordt er ook heel wat levensreddende medicatie mee geproduceerd.

Er staan zeven ligbedden met de nodige apparatuur om plasma te geven en drie om bloed te geven. De bedoeling is echter vooral om extra plasmadonoren aan te trekken, omdat dat alleen in de donorcentra kan. Want tijdens de typische mobiele bloedcollectes die de meeste mensen kennen, kan je enkel bloed geven.Gouverneur Jos Lantmeeters gaf meteen het goede voorbeeld: "Ik ben enorm blij om te zien dat de Limburgers op deze manier de mogelijkheid krijgen om des te meer hun steentje bij te dragen. Want of het nu gaat om plasma geven, bloed geven of andere goede daden; mensen helpen zit in ons Limburgse DNA. Bij deze wil ik iedereen oproepen om een afspraak te maken en eens langs te gaan in het nieuwe donorcentrum van Beringen, of in het centrum in Genk. De patiënten die je hiermee helpt, zullen je dankbaar zijn."


INFO
Zowel nieuwe donoren als bestaande donoren kunnen op diverse plaatsen plasma of bloed geven. Voor plasma kan dat in één van de 14 donorcentra, zoals die in Beringen, voor bloed kan dat zowel in de donorcentra als tijdens één van de talrijke lokale bloedinzamelingen. De procedure is zeer eenvoudig: ga naar rodekruis.be/bloed, check de locatie en het tijdstip dat jou het best uitkomt en maak een afspraak. Of maak telefonisch een afspraak via het gratis nummer 0800 777 00.

Bekijk alle artikels uit Beringen