Limburg - Nieuws - Regio - Lokaal - Vakantie - Uittips - Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 25 juni 2022

As: Genk, As en Oudsbergen gaan 6650 huurwoningen controleren (20 juni 2022)

Sinds 2010 werken As, Genk, Oudsbergen en Zutendaal samen rond lokaal woonbeleid. Op het grondgebied van de gemeenten zijn zo'n 43.000 bewoonde woningen. 12.300 ervan zijn huurwoningen, waarvan 8.400 private huurwoningen en 3700 sociale huurwoningen. Genk, As en Oudsbergen gaan de komende 10 jaar 6650 huurwoningen controleren op de minimaal vereiste woonkwaliteit. Zutendaal stapt mogelijk later in.

"Vaak zien we dat er gebreken zijn. Huurders durven zelden klagen. Uit angst hun woning te verliezen, zwijgen ze. Of de verhuurder belooft hen de nodige stappen te zetten, maar doet niets", zegt schepen Alessandro Cucchiara uit Genk. "Tegelijk zien we dat gebreken vaak een argument zijn om de huur niet te betalen. De huurder neemt soms het heft in eigen handen en betaalt niet. Zo ontstaan soms achterstallen die al snel niet te overbruggen zijn. Omdat de verhuurder niet kan bewijzen dat zijn/haar woning voldeed aan de minimale normen, blijven discussies aanslepen over verantwoordelijkheid."

Genk, As en Oudsbergen starten vanaf 2023 met het verplicht maken van een conformiteitsattest voor huurwoningen, gebouwd vóór 1981. Zonder zo’n attest zal een verhuurder in de toekomst niet mogen verhuren.


Bekijk alle artikels uit As