zondag 1 augustus 2021

As: Schoolagent Oliver Bosman neemt de fakkel over (17 november 2020)

Schoolagent Oliver Bosman volgt Fabio Carzedda op als schoolagent van de scholen in Genk, Houthalen-Helchteren, As en Zutendaal. Inspecteur Bosman heeft zich ondertussen ingewerkt in zijn nieuwe functie en gaat meteen van start.

De schoolagent slaat een brug tussen de scholen en de politie. Hij is de proactieve schakel in de veiligheidsketen in en rond het onderwijs en overlegt met andere zorg- en hulpverleningspartners. De aanpak is vooral gericht op het secundair onderwijs.

Wat enkele jaren geleden begon als een proefproject, evolueerde al snel naar een vast en onmisbaar onderdeel van de reguliere werking. In 2017 startte Fabio Carzedda (links op foto's) als eerste schoolagent in de zone CARMA. Omdat de aanpak goede resultaten opleverde werd de functie uitgebreid naar de noordelijke gemeentes. Inspecteur Mark Sleven werd het aanspreekpunt voor de scholen in Bree, Oudsbergen, Bocholt en Kinrooi.

De functie van Fabio Carzedda werd vacant verklaard omdat hij in oktober een opleiding tot hoofdinspecteur zou aanvatten. De opvolger werd gevonden binnen de interventiedienst. Inspecteur Oliver Bosman (rechts op foto's) heeft twintig jaar ervaring op de teller en begint met veel enthousiasme aan zijn nieuwe functie.

Bosman werd nog door Carzedda op weg gezet, nam de tijd om zich in te werken en start nu met het echte werk. Hij maakt kennis met de schooldirecties en met andere hulpverleningspartners. Hij stelt zich ook aan de leerlingen voor via Smartschool en via Instagram.

Leerlingen kunnen met hun verhaal bij de schoolagent terecht. Een vertrouwd gezicht kan de drempel voor jongeren verlagen en de afstand verkleinen. De meeste conflicten waarin jongeren verzeild geraken draaien rond pesten, bedreiging en belaging. De schoolagent kan snel ingrijpen, bemiddelend optreden en gesprekken aangaan om escalatie te voorkomen. Vaak is deze werkwijze sneller en efficiƫnter dan de gewoonlijke juridische afhandeling via een aangifte.

In normale omstandigheden gaan de schoolagenten regelmatig op bezoek in een klas of school. Bijvoorbeeld om te spreken over veiligheid op het internet en sociale media, of gewoon om zich even voor te stellen. Die bezoeken staan momenteel op een laag pitje omwille van corona.


Bekijk alle artikels uit As