Stuur je tekst met foto: info@limburgnieuws.be

vrijdag 1 maart 2024

Alken: JAC Limburg opent 8 extra vestigingen in Limburg (18 juni 2021)

Corona zet het welzijn van jongeren tot op vandaag onder druk. Ze hebben nood aan gratis, vertrouwelijke en vrijblijvende hulp in hun buurt. De Vlaamse overheid en verschillende Limburgse lokale besturen beslisten daarom om middelen voor jongerenwelzijn te voorzien en sluiten daarvoor een partnerschap met het JongerenAanbod van CAW Limburg (JAC Limburg). In 2021 stijgt het totaal aantal JAC-vestigingen in Limburg van 7 naar 18.

"Tijdens de coronacrisis krijgt het thema jongerenwelzijn terecht veel aandacht", zegt Koen Albregts, coördinator van JAC Limburg. "Hun veerkracht stond en staat nog steeds onder druk. De Vlaamse overheid pikte hierop in en deed een oproep naar lokale besturen om te investeren in projecten om het welzijn van jongeren te versterken. Verschillende lokale besturen grepen deze kans aan en klopten bij het JAC aan om hun project lokaal vorm te geven."

Het JAC legt op verschillende manieren contact met jongeren: face-to-face, per telefoon en - zeker tijdens de coronacrisis - digitaal. In 2020 telde CAW Limburg 282% meer chats dan het jaar voordien. Het merendeel van die chats voerden hulpverleners met jongeren.

"Van een beeldbelgesprek of chat kijkt tegenwoordig niemand nog vreemd op. Tegelijkertijd toont de crisis de nood aan face-to-face hulpverlening en contact aan. De opening van nieuwe vestigingen biedt hierop een antwoord. Daarnaast versterken we de bestaande JAC-werkingen om het stijgend aantal vragen van jongeren te beantwoorden. Corona is voor hen niet gedaan. Ze wachten nog op hun eerste prik. En het blijft koffiedik kijken hoe het hen post-corona zal vergaan."

"We voelen bij alle steden en gemeenten enorm veel bereidheid om laagdrempelige hulpverlening voor jongeren voor langere tijd lokaal te waarborgen. Er ligt veel werk op de JAC-plank, maar we hebben er zin in. Het is onze ambitie om Limburgse jongeren die daar nood aan hebben een luisterend oor en een helpende hand te bieden."


Het JongerenAanbod van CAW Limburg (JAC Limburg) is er voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. Ze kunnen er terecht met al hun welzijnsvragen. JAC Limburg helpt hen face-to-face en per mail, telefoon, beeldbellen en chat.

In 2021 opent JAC Limburg in totaal 11 extra vestigingen in samenwerking met lokale besturen en met steun van de Vlaamse overheid (Alken, Beringen, Bilzen, Bree, Diepenbeek, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Houthalen, Lanaken, Oudsbergen en Zonhoven). In coronajaar 2020 hielp JAC Limburg meer dan 1 600 jongeren.


INFO
Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Problemen thuis? Op zoek naar je eigen stek? Vragen over seks? Slachtoffer van geweld of misbruik? Geldproblemen? Vragen over drugs? Of over pesten? Informatie nodig om zelfstandig te wonen? Of over je rechten en plichten? … Je kan bij het JAC terecht met elke vraag. Het geeft jongeren die het moeilijk hebben de steun om zelf terug verder te kunnen.Koen Albregts, coördinator van JAC Limburg
Foto: Communicatie CAW Limburg vzw

Bekijk alle artikels uit Alken