zaterdag 15 juni 2024

Alken: 39 appartementen in vroegere gisterijgebouw van brouwerij Alken (28 september 2017)

Zaterdag wordt het woonproject Aan de brouwerij officieel gelanceerd. Het bijzondere is dat de 39 appartementen in het oude gisterijgebouw van de brouwerij van Alken komen te liggen. De historische elementen (de gevels en het iconische witte brugje) blijven behouden, in combinatie met appartementen in loftstijl en een groene binnentuin. Eind 2019 nemen de eerste inwoners hun intrek.

Al sinds 1881 is de brouwerij vervlochten met haar thuishaven: de imposante site van Alken-Maes domineert het centrum van de gemeente. Binnenkort kunnen de Alkenaren - en bij uitbreiding de Limburgers - zich helemaal vereenzelvigen met de brouwerij.

Alwin Put, marketing manager bij bouwheer D-Build: "Het bijzondere aan dit project is dat de 39 ruime appartementen in het vroegere gisterijgebouw van de brouwerij komen. Vroeger werd hier de smaak van Cristal bepaald, door een specifiek traag gistingsproces. Nu ontkiemt in dit gisterijgebouw een woonproject. In het voorjaar van 2018 start de afbraak van het bestaande gebouw, daarna volgen de stabilisatiewerken en de bouwfase. Eind 2019 nemen de eerste inwoners er hun intrek."

Het gisterijgebouw werd al sinds jaar en dag niet meer gebruikt. Daarom drong een herbestemming zich op. "We respecteren echter wel het karakter van het historische gebouw", zegt Alwin. "De unieke voorgevel en rechtergevel van het gebouw – op de hoek van de Grootstraat en de Stationsstraat – blijven integraal behouden. Hieraan dankt het project zijn strakke industriële look. Ook het iconische brugje over de Grootstraat, een landmark in Alken, blijft intact. Het wordt zelfs opengesteld voor het publiek. Achter de historische muren verrijzen moderne appartementen in loftstijl. Dankzij de binnentuin met vijver woon je in het groen, en dat op een steenworp van Alken centrum. Die combinatie van rust en beleving is zeldzaam."

De oppervlakte van de appartementen varieert van 51m² tot 153m². De prijzen schommelen tussen 195.000 euro en 495.000 euro inclusief kosten en inclusief ondergrondse parkeerplaats en berging.

Mark Bollen (Univ Architecten) is het creatieve brein achter het project. Architecturaal springen volgens hem drie zaken in het oog: "Het is ten eerste een duurzaam complex. We gebruiken consequent duurzame materialen. En via warmtepompen, warmterecuperatie,.. streven we naar een zogenaamd bijna-energieneutraal gebouw. De terrassen van Aan de brouwerij, ten tweede, zijn uitzonderlijk talrijk en groot. De meeste appartementen beschikken over twee terrassen. Pronkstuk is het appartement met een terras van 44m², dat uitkijkt op de binnentuin. Daar heb je weliswaar geen zicht op zee, maar wel zicht op de vijver. Het wooncomplex is heel rolstoeltoegankelijk en kan de indeling van de appartementen makkelijk aangepast worden. Je kan hier dus levenslang wonen."


Burgemeester Marc Penxten merkt dat Alken als woongemeente goed in de markt ligt: "Het bevolkingscijfer nam de voorbije jaren alleen maar toen. We zien dat heel wat mensen die in onze grotere buursteden (Hasselt en Sint-Truiden) werken of ondernemen voor Alken kiezen omwille van de rust en de bereikbaarheid. Dit woonproject past helemaal in onze visie brouwen aan de toekomst. Alken heeft een ongelooflijk brouwerijhistorie. Met dit woonproject verzoenen we het roemrijke verleden en de toekomst."

INFO
Op zaterdag 30 september, 10-17u en zondag 1 oktober, 13-17u vindt het lanceringsevent plaats. Plaats van dit gebeuren is het oude gisterijgebouw (Grootstraat 1 in Alken). Iedereen is welkom, inschrijven kan via http://www.aandebrouwerij.be

Bekijk alle artikels uit Alken