info@limburgnieuws.be

zondag 7 juni 2020

Pelt: Verdelging processierupsen gestart (4 mei 2020)

Pelt is vandaag gestart met de verdelging van eikenprocessierupsen in de gemeente. Die zitten momenteel in hun juiste levensfase. Er zal zo lang het weer meezit – niet te koud, niet te veel wind en geen regen – ononderbroken dag en nacht gespoten worden tot alle bomen behandeld zijn.

Naar schatting zal de verdelging een 2-tal weken in beslag nemen.

's Nachts worden vooral de fietspaden en gebieden wat verder van de bebouwing aangepakt. Op sommige plaatsen kan dat niettemin korte tijd voor wat geluidshinder zorgen. De behandeling van particuliere bomen gebeurt in ieder geval overdag. Het gaat om een 300-tal locaties die door particulieren aangegeven werden voor behandeling en die vast opgenomen zijn in het draaiboek van de preventie. In natuurgebieden wordt niet gesproeid.

Het product waarmee gesproeid wordt is een biologische insecticide en heeft enkel effect op de eikenprocessierupsen. Maar uiteraard ga je best niet vlakbij de sproeiwerken staan. Er wordt ook enkel gesproeid op plaatsen waar de rupsen mogelijk last kunnen veroorzaken.

Met deze preventieve besproeiing hoopt de gemeente maximaal de ellende te voorkomen die de irriterende haartjes van de rups teweeg brengen.


Bekijk alle artikels uit Pelt