info@limburgnieuws.be -

vrijdag 14 augustus 2020

Overpelt: Boek over traditie Sint-Maarten (10 november 2018)

Uitgeweken Overpeltenaar Stephan Peeten schreef het boek Sint-Maarten stook het vuur. Het verhaal draait rond de traditie van de Sint-Maartensvuren in Lindel-Hoeven en is gebaseerd op de jeugdherinneringen van Stephan. Het boek kost 15 euro en wordt verkocht in CC Palethe. Alle opbrengsten gaan naar vzw 't Kietelt, die verjaardagsdozen aanbiedt aan kinderen van kansarme gezinnen.

Vandaag zijn er nog verschillende Overpeltse buurten die rond 11 november een Sint-Maartenvuur organiseren. Vroeger – en zeker in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw – was die traditie vooral in Lindel-Hoeven nog veel sterker. Een hele generatie Lindelaars heeft er in zijn of haar jonge jaren kattenkwaad uitgehaald.

Stephan Peeten schreef er het boek Sint-Maarten stook het vuur over: "In mijn jonge jaren was ik gefascineerd door de sfeer en de gebeurtenissen op het jaarlijkse Sint-Maartenvuur. Er gebeurde altijd wel iets speciaals. De verhalen uit het boek zijn gefantaseerd, maar uiteraard heb ik ook inspiratie gehaald uit dingen die ik indertijd zelf heb meegemaakt."


Bekijk alle artikels uit Overpelt