zaterdag 22 september 2018

Heusden-Zolder: Kijken mag! Brug over kanaal wordt dit weekend geplaatst (2 december 2016)

De tijdelijke brug over het Albertkanaal in Heusden-Zolder werd de voorbije maanden op de oever gemonteerd. Op zondag 4 december wordt de brug op haar plaats gezet. De E314-brug wordt in het kader van het project Verhogen bruggen Albertkanaal opgevijzeld tot een doorvaarhoogte van 9,10 m. De verhoging van de bruggen zal op het Albertkanaal binnenvaart met vier lagen containers mogelijk maken en Short Sea Shipping en het transport van grote ondeelbare stukken ten goede komen. Momenteel zijn er al 29 van de 62 bruggen op hoogte. De ambitie is om de overige bruggen te herbouwen of aan te passen tegen 2020.

De metalen brug staat nu kant en klaar op het montageterrein in Heusden-Zolder. Op zondag 4 december wordt deze tijdelijke brug op haar plaats gezet. De verhuis van de brug is een technisch hoogstandje waarbij de bijna 1000 ton stalen brug op een ponton gereden wordt. De bovenbouw wordt daarna over het Albertkanaal gevaren en op de nieuwe landhoofden geplaatst. Deze bevinden zich net opwaarts de huidige brug. De tijdelijke brug zal vermoedelijk in februari 2017 klaar zijn. Aansluitend worden de werken voor het verhogen van de E314-brug uitgevoerd.

Tijdens de verhuis wordt ook de Veldstraat op rechteroever afgesloten vanaf zaterdagnamiddag. Toeschouwers kunnen op zondag vanaf de afsluiting in de Veldstraat en op de kanaalbrug van de Westlaan de werken en het invaren van de brug volgen. De plaatsing zal gebeuren tussen 10u en 15u.

Bekijk alle artikels uit Heusden-Zolder