Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

zaterdag 26 september 2020

Tongeren: Vervloekingsplaatje in het Gallo-Romeins Museum Tongeren (30 juni 2020)

Bezoekers van het Gallo-Romeins Museum kunnen voortaan kennismaken met een wel heel bijzonder object: een loden vervloekingsplaatje uit de Romeinse tijd. Met zo’n plaatje trachtte men onheil over iemand af te roepen. In dit geval was de geviseerde ene Gaius Iulius Viator, zoon van Ingenua. Dat blijkt uit de inscriptie die onderaan op het object werd gekrast. Het in onze regio vervaardigde vervloekingsplaatje werd enkele jaren geleden opgegraven in Tongeren. Een team van specialisten onderzocht het grondig.

Waarnemend burgemeester en schepen van Cultuur Ann Christiaens: "We zijn blij dat we dit Romeinse vervloekingsplaatje in het Gallo-Romeins Museum kunnen presenteren. Het is uniek in België."

In 2016 voerde archeologisch onderzoeksbureau ARON bvba opgravingen uit op een perceel van sociale huisvestingsmaatschappij Woonzo, aan het Regulierenplein in Tongeren. De aanleiding hiervoor was een nieuwbouwproject. De archeologen vonden op de site een uitzonderlijk object: een loden plaatje met inscripties. Het dateert uit het einde van de eerste eeuw n.Chr. Het stuk bleek opmerkelijk goed bewaard. Een team van onderzoekers uit binnen- en buitenland nam het object onder de loep.

Het plaatje is 12 cm hoog en 12 tot 14 cm breed. Twee perforaties en een nagel wijzen erop dat het ergens aan bevestigd was. Het object werd vervaardigd in onze regio. Het gebruikte lood werd gewonnen in het oosten van België of in de Eifel (Duitsland).

In het oppervlak zijn tekeningen, tekens en teksten gekrast. Er zijn inscripties in het Grieks en Latijn. Een aantal tekens is geïnspireerd op de letters van het Griekse alfabet. Er zijn woorden waarvan de exacte betekenis ons ontgaat, maar waarvan we wel weten dat ze in de Romeinse tijd een magische connotatie hadden. Opvallend zijn de namen van oosterse godheden. Die werden vereerd in de streek van het huidige Israël.

Onderzoekers weten met zekerheid dat het een vervloekingsplaatje is. Ook het gebruikte metaal, namelijk lood, wijst op negatieve magie. Het vervloekingsplaatje is uniek in België. Andere exemplaren zijn veel minder goed bewaard.

Bekijk alle artikels uit Tongeren