dinsdag 27 juli 2021

Pelt: Bokkerijder vindt nieuwe stek in Pastorietuin (6 mei 2020)

Het beeldje De Bokkerijder staat nu in de Pastorietuin. De afgelopen jaren was het kunstwerk op de Oude Markt meermaals het mikpunt van vandalisme. Zo werden er onder meer pogingen gedaan om het van zijn sokkel te trekken. Voortaan staat het beeldje mooi op de erfgoedsite in de omgeving van de Kerkdijk en het Ursulinenklooster.

Het beeldje is van de hand van kunstsmid Willy Ceysens uit Hechtel. Het werd in 1960 op de Oude Markt geplaatst naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de geboorte van drossaard Clercx.

Joannes Mathias Clercx, geboren in Eksel, werd berucht om de meedogenloze manier waarop hij de Bokkenrijders vervolgde. In amper vijf jaar tijd wist hij de hele Bokkenrijdersbende op te doeken. Daarbij liet hij 57 mensen terechtstellen.

Tien jaar geleden begon de gemeente met de opwaardering van het gebied Kerkdijk-Ursulinenklooster tot een echte erfgoedsite, met de eeuwenoude Linde, de Martinuskerk, de pastorij (eind 18de eeuw) en het ursulinenklooster. Streefdoel was de historische gebouwen en monumenten die er staan een meerwaarde te geven binnen een globaal historisch kader.

"Het beeldje van de Bokkerijder past zeker en vast in dat kader. Het legt zo bovendien de link naar die andere belangrijke Peltse erfgoedsite. Want Drossaard Clercx woonde tijdens zijn ambt op landgoed Het Hobos."Bekijk alle artikels uit Pelt