woensdag 27 oktober 2021

Op-stap-in-limburg: Boerenmarkt Merwt vanaf najaar maandelijks op Molenpoortplein (4 juni 2021)

Goed nieuws voor alle Hasselaren die houden van smaakvolle, lokale voeding: de bekende boerenmarkt Merwt vindt vanaf dit najaar maandelijks plaats. Elke eerste zaterdag van de maand slaan lokale landbouwers hun tenten op aan een nieuwe locatie op het Molenpoortplein.

"Deze plek in het midden van ons centrum en op een drukke wandelas tussen twee stadsdelen vergroot het bereik van Merwt, de standhouders en de duurzame producten die er aangeboden worden", zeggen schepenen Joost Venken en Rik Dehollogne.

Hasselaren zijn al decennialang fan van hun vertrouwde dinsdag- en vrijdagmarkt waar ze terechtkunnen voor een breed assortiment van onder meer verse voeding of huishoudproducten. Jongste telg in de Hasseltse marktwerking is boerenmarkt Merwt.

"Met Merwt zetten we sinds 2018, zes keer per jaar, lokale voeding en iedereen daarbij betrokken is in het voetlicht," zegt schepen voor Korte Keten Joost Venken. "Voor echte smaken moet je immers niet ver zoeken. Die worden simpelweg gekweekt, geteeld of bereid in en rond Hasselt. Door consumenten en producenten rechtstreeks met elkaar in contact te brengen, groeide bij veel Hasselaren de honger naar lokale producten. Die stillen we vanaf dit najaar door Merwt een vaste, maandelijkse plek te geven op de kalender."

Na een geslaagde reeks aan het Hasseltse station en gesmaakte uitstapjes naar onder meer het oude gerechtsgebouw verhuist Merwt nu voltijds naar de binnenstad. Daarmee knoopt de boerenmarkt aan met een echte Hasseltse traditie. "Het plaatsvinden van Merwt op de Molenpoort is een eerste stap in het terugbrengen van die marktsfeer in de binnenstad. Ik ben ervan overtuigd dat dit zowel bij vaste klanten van Merwt als bij toevallige passanten in goede aarde zal vallen."

Liefhebbers kunnen vanaf nu al beginnen met het aankruisen van elke eerste zaterdag van de maand voor een bezoekje aan Merwt. Tussen 10 en 17 uur zullen er minimum vijftien standhouders -gaande van producenten, verwerkers en cateraars- lokale voedingsproducten aanbieden. Andere speerpunten blijven het duurzame en afvalvrije karakter en beleving.

Het stadsbestuur start nu met de zoektocht naar een organisator voor het vernieuwde Merwt. "We stellen daarbij voorop dat de eerste editie op het Molenpoortplein kan doorgaan begin september, of indien mogelijk uitzonderlijk al op een afwijkend moment in augustus. We zijn er zeker van dat de Hasselaar hiermee een nieuwe maandelijkse afspraak in onze stad heeft gevonden."


Bekijk alle artikels uit Op-stap-in-limburg