zaterdag 31 juli 2021

Op-stap-in-limburg: Erfgoeddag Sint-Truiden: Coronaveilige tentoonstellingen en online cultuurbeleving (22 april 2021)

De jaarlijkse hoogdag voor de erfgoedliefhebber staat weer voor de deur en viert zijn 20ste verjaardag. Door de geldende coronamaatregelen kan de feesteditie van Erfgoeddag niet doorgaan zoals voorzien, maar er is hard gewerkt aan een waardig alternatief dat volledig in het teken van de nacht staat. Op zaterdag 24 en zondag 25 april kunnen erfgoedliefhebbers kiezen uit enkele coronaveilige tentoonstellingen en activiteiten of van thuis uit genieten van online cultuurbeleving.

Sint-Truiden heeft een rijke geschiedenis. Die staat één keer per jaar in de kijker op Erfgoeddag. In 2021 bestaat deze dag liefst 20 jaar. Verschillende Truiense erfgoedverenigingen en vrijwilligers hebben de koppen bij mekaar gestoken en een coronaveilig fysiek en digitaal programma samengesteld. Ze nemen erfgoedliefhebbers op zaterdag 24 en zondag 25 april mee in de mysterieuze nacht.

"Voor deze feesteditie van Erfgoeddag hadden we alle registers opengetrokken en 17 activiteiten gepland om iedereen te laten kennismaken met onze schat aan cultuur-historisch erfgoed", zegt schepen van Roerend Erfgoed Jurgen Reniers.

In het feestweekend hult museum DE MINDERE zich in een nachtelijke sluier. Laat je meevoeren door het verhaal van de laatste nacht van broeder Gabriël in het Minderbroedersklooster of bewonder de tentoonstelling. Voor kinderen wacht er in het museum een mysterieuze nachtelijke opdracht.

De wandeltentoonstelling op het Begijnhof leidt je door 100 jaar straatverlichting op het Begijnhof en in de stad met behulp van de fotocollecties van Achille Thijs en Willy Ilsbroekx.

Als afsluiter van je zaterdag neemt de stadsbeiaardier je mee op feestelijke ontdekkingstocht doorheen het muzikaal Vlaams Erfgoed. Zing op de Grote Markt uit volle borst mee met De lichtjes van de Schelde, Twee ogen zo blauw en andere Vlaamse klassiekers. Een opwarmertje voor dit concert vind je vanaf zaterdagochtend alvast op http://www.sint-truiden.be/erfgoeddag

Daarnaast kunnen liefhebbers ook online genieten van het collectieve Truiense verleden. Enkele tentoonstellingen van de voorbije edities van Erfgoeddag worden digitaal beschikbaar gesteld via http://www.sint-truiden.be/erfgoeddag

Op deze website kan je ook kennismaken met de volledige fietslampencollectie van de bekende Truiense verzamelaar Willy Motmans via een kortfilm van Ciné-videoclub Renovat.

Tot slot brengt Haspengouw TV vzw op zondag 25 april een fantastisch luisterspel dat bestaat uit sagen, sprookjes en legenden die vroeger in Haspengouw de ronde deden. Je kan het luisterspel beluisteren via facebook.com/tv.haspengouw/ of via http://www.haspengouw.tv

Het volledige programma vind je terug op http://www.sint-truiden.be/erfgoeddag en http://www.erfgoeddag.be

Let op: voor de tentoonstellingen en vertellingen in museum DE MINDERE moet je op voorhand inschrijven


Bekijk alle artikels uit Op-stap-in-limburg