Stuur je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

donderdag 24 september 2020

Op-stap-in-limburg: Station As: Knappe 3D-kijkers en nieuwe infopanelen (7 juli 2020)

Aan het Station van As zijn vanaf nu nieuwe sporen van het verleden terug te vinden. Knappe 3D-kijkers en nieuwe infopanelen met interessante weetjes en authentieke foto’s brengen bezoekers terug in de tijd van Station Asch. De historische site moet één van de toeristische haltes van As worden, een plek waar verleden en toekomst samensporen. Eerder liet de gemeente ook al 10 vaste bewakingscamera's plaatsen om de veiligheid op de site te garanderen.

Om toeristen van binnen en buiten As wegwijs te maken in het boeiende verleden van Station As, investeerde de gemeente in nieuwe infopanelen met interessante weetjes en authentieke foto’s. Dankzij de Erfgoedapp kan je de ingesproken teksten beluisteren en extra foto's en binnenkort ook video's bekijken, die onder meer afkomstig zijn van de Heemkundige Kring van As en uit privécollecties van erfgoedliefhebbers. Wie zich in de 31 meter hoge uitkijktoren waagt, zal vanaf nu, naast een mooi uitzicht op de nabijgelegen mijnterrils, ook kunnen zien hoe het landschap door de mijnen is veranderd. Met de knappe 3D-kijkers werp je letterlijk een (terug)blik op het mijnverleden.
"Station As heeft een heel verleden achter zich en nog een hele toekomst in het vooruitzicht", zegt burgemeester Tom Seurs. "De ontwikkeling van de Stationssite kadert binnen een groter project waarbij we Station As ontplooien tot een volwaardige en aantrekkelijke, toeristische halte."

Achter de schermen liggen al een aantal initiatieven klaar die de komende tijd verder zullen worden uitgewerkt. Een nieuwe evenementen- en speelzone en een uitgebreide belevingsroute voor kinderen met de Minitrein 2.0 zijn enkele van de ideeën die op stapel staan.

"Station As was dankzij zijn ligging op het Kolenspoor vroeger een echte draaischijf voor de steenkoolindustrie", zegt schepen Marc Bergmans.

"Met de opwaardering van deze mooie site en zijn vele kwaliteiten moet het nu een toeristische draaischijf voor fiets-, wandel- en erfgoedliefhebbers worden. Veiligheid staat in ieder geval voorop. Het gemeentebestuur liet eerder al 10 permanente bewakingscamera’s op de site installeren om de veiligheid van de bezoekers te garanderen en vandalisme en overlast in de kiem te smoren. As is op het goede spoor."


S

Bekijk alle artikels uit Op-stap-in-limburg