Stuur je bericht met foto: info@limburgnieuws.be

woensdag 22 maart 2023

In Limburg: Opnieuw witte zwanen op vijver in stadspark De Motten (6 maart 2023)

Vorige week heeft een koppel witte knobbelzwanen hun intrede gedaan op de vijver in het stadspark De Motten. Knobbelzwanen kunnen zich beter verweren tegen Canadese ganzen dan zwarte zwanen.

Schepen Patrick Jans: "Twee jaar geleden lieten we twee zwarte zwanen vrij in het park. Helaas werd één van de twee zwanen gedood door Canadese ganzen. Vorig jaar hebben medewerkers van het Natuurhulpcentrum uit Opglabbeek de Canadese ganzen weggevangen. Ditmaal kozen we voor een koppel witte knobbelzwanen. Deze soort is inheems, groter en fysiek sterker dan de zwarte zwaan. De witte zwaan is in staat om Canadese ganzen te verjagen."

De witte zwaan staat ook op het wapenschild (op de vlaggen) van de stad Tongeren. "Het is dus leuk de witte zwaan weer in Tongeren te hebben."

De dieren verbleven tot vorige week nog in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek waar ze de kans kregen om aan elkaar te wennen. "We kregen het signaal dat de dieren het goed met mekaar kunnen vinden. Vanaf nu kunnen ze in Tongeren in alle rust verblijven. Het is verboden de dieren te voederen. Voor het comfort van de dieren is een degelijke opstapplank aan de vijver voorzien."


Foto: Communicatie Tongeren

Bekijk alle artikels uit In Limburg