zaterdag 20 april 2024

In Limburg: TV-reeks: Waar is Elke Wevers? (21 februari 2023)

Op 9 december 2010 verdween de 32-jarige Elke Wevers en sindsdien ontbreekt elk spoor. Tot op vandaag blijft haar verdwijning een mysterie en tasten familie en speurders nog steeds in het duister.

René Wevers, de vader van Elke, getuigt in de vierdelige true crime reeks Waar is Elke Wevers? op Eén op een indringende manier over hoe het is om na twaalf jaar nog steeds geen duidelijk antwoord te hebben op wat er met zijn dochter gebeurd is.


René Wevers: "Je kan niet meer slapen. Je kan niet meer eten. Je kan niet meer logisch nadenken. Je bent kapot... Ik stop met Elke te zoeken wanneer ze mij ergens horizontaal buitendragen. Dan is het gedaan. Eerder niet."

Elke verdween in haar woonplaats Neeroeteren. In de hele regio werden massaal zoekacties georganiseerd in bossen en langs kanalen. Het onderzoek nam in al die jaren ook een aantal verrassende wendingen die richting Lapland (Zweden) en Frankrijk hebben geleid. Het verhaal van de verdwijning van Elke is een beklijvend verhaal waarrond zoveel mysterie hangt dat de ene vraag de andere doet rijzen.

In vier afleveringen worden de verschillende sporen ontrafeld die de voorbije twaalf jaar zijn onderzocht door politie, familie en privédetectives.
Dat deden de makers aan de hand van interviews met onder andere René Wevers (vader), Nancy Vandebroek (journaliste), Alain Remue (Federale Politie), Jef Vermassen (raadsman familie Wevers), Dimitri Kun (Federale Politie), Elkes collega Karolien, Cedric Stuyck (Parketmagistraat) en Ben Zuidema (privédetective). Alle getuigen in deze reeks blijven hopen op een antwoord in deze onopgeloste verdwijningszaak.

Karolien, vriendin en collega van Elke: "Ze is precies van de aardbodem verdwenen. Niets, geen spoor. Dat kan toch gewoon niet? Hoe kan het dat niemand iets weet?"

Waar is Elke Wevers?: vanaf maandag 6 maart tot en met donderdag 9 maart om 21.30 uur op Eén en via VRT MAX.

Na elke aflevering wordt een oproep meegegeven van de Federale Politie: ​
Heeft u informatie over de verdwijning van Elke Wevers? Contacteer dan de federale politie op het gratis nummer 0800 30 300 of via mail




Korte inhouden

1. De verdwijning
Op 9 december 2010 verdween de toen 32-jarige Elke Wevers zonder enig spoor achter te laten. Haar verdwijning wordt onmiddellijk als onrustwekkend beschouwd. Er worden talloze zoekacties georganiseerd door familie, vrienden en politie. Zonder resultaat. In deze eerste aflevering wordt geschetst wie Elke Wevers was en welke pistes in die eerste weken en maanden worden onderzocht. ​

2. De partner
Een jaar lang hebben alle betrokkenen in deze zaak gezocht naar Elke Wevers, zonder enig resultaat. In december 2011, exact één jaar na haar verdwijning, wordt haar partner aangehouden. Hoe was hun relatie? Waarom wordt hij na al die tijd toch in verdenking gesteld? ​

3. De Zweedse piste ​
In 2015 neemt het onderzoek naar de verdwijning van Elke Wevers plots een verrassende wending. De speurders trekken richting Zweeds Lapland om daar een voormalige buurman van Elke te gaan ondervragen. Hij zit er in een psychiatrische instelling nadat hij een brutale moord heeft gepleegd in 2012. Heeft deze man iets te maken met de verdwijning van Elke? ​

4. De loodgieter ​
In de laatste aflevering vertellen René Wevers en privé-detective Ben Zuidema over de piste waaraan zij veel geloof hechten. Zij zijn ervan overtuigd dat een loodgieter, die in 2010 in het appartementsgebouw van Elke woonde, iets te maken heeft met haar verdwijning. Maar zitten de speurders op dezelfde lijn?

Bekijk alle artikels uit In Limburg